Primăria Chișinău a achiziționat echipament de tratare a levigatului pentru poligonul de deșeuri din comuna Țânțăreni. Într-o postare pe o rețea socială, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu a anunțat că licitația pentru lucrările de proiectare va fi lansată pe 20 iunie. Utilajului a fost procurat în luna mai, iar costul acestuia este de 11.3 mil. lei, bani alocați din bugetul municipal.   

Instalația va avea o capacitate de 150m³/zi și va asigura filtrarea lichidului fermentat de la gunoiște. Ca rezultat vor fi reduși indicii de poluare a mediului (se vor obține deșeuri solide și apă tehnică).

În prezent, serviciile municipale sunt la etapa de perfectare a caietului de sarcini pentru proiectarea lucrărilor de construcție a Stației de tratare și obiectelor/lucrărilor necesare pentru asigurarea funcționalității acesteia.

„În prezent, se lucrează și la instalarea stației de tratare a levigatului în Țânțăreni. Stația deja a fost procurată, au fost efectuate lucrări de geodezie și topografie, a fost obținut certificatul de urbanism. Pe 20 iunie va fi lansată licitația privind lucrările de proiectare, pentru ca în al IV trimestru al anului să putem începe lucrările propriu-zise. Chiar dacă aceste proiecte pun presiune financiară pe bugetul municipal, sunt ferm convins că nu există o investiție mai bună decât în educație și mediu”, a scris Codreanu pe Facebook. 

De asemenea, a fost contractat un agent economic, pentru proiectarea lucrărilor de consolidare a digului de protecție al Poligonului de la Țânțăreni în sumă de 1.487 mil. lei. 

În luna aprilie curent a fost pusă în funcțiune Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște din capitală, amplasată pe str. Uzinelor, 205/2. Respectivul utilaj este unul mobil, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

Sursa foto: Facebook/Ruslan Codreanu