Amnesty International Moldova solicită autorităților statului, în lumina recentei decizii a Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO), să ancheteze ilegalitățile comise în cazul îndepărtării de pe teritoriul R. Moldova, în septembrie 2018, a celor șapte profesori turci de la rețeaua de licee „Orizont”.

„Ne adresăm către autoritățile R. Moldova cu solicitarea de a asigura, fără întârziere, o investigație obiectivă și exhaustivă a circumstanțelor acestui caz, în lumina recentei decizii a CtEDO. Ținând cont de obligația R. Moldova de a oferi despăgubire morală persoanelor vizate și familiilor acestora (125.000 euro), considerăm imperativă nevoia de a lua toate măsurile necesare pentru a remedia consecințele deciziilor abuzive în cazul profesorilor turci extrădați ilegal și tragerea la răspundere a persoanelor care au luat acele decizii și/sau le-au executat, încălcând legislația națională în vigoare și convențiile internaționale la care R. Moldova este parte”, se arată într-un demers al Amnesty International Moldova, scrie ziarulnațional.md.

Organizația pentru apărarea drepturilor omului susține că ancheta în acest caz nu trebuie tergiversată, iar factorii de decizie care se fac vinovați ar trebui trași la răspunde.

„Cerem autorităților R. Moldova să investigheze obiectiv, independent și prompt cazul îndepărtării ilegale din țară a celor șapte cetățeni turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, cu scopul de a identifica factorii de decizie în acest caz.

De asemenea, să asigure tragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de luarea deciziilor și/sau executarea lor în cazul îndepărtării ilegale de pe teritoriul R. Moldova a celor șapte cetățeni turci, în lumina recentei decizii CtEDO”.

De menționat că șapte profesori turci, angajați ai rețelei de licee „Orizont”, au fost ridicați în dimineața zilei de 6 septembrie, iar câteva ore mai târziu urcați într-un avion venit din Turcia pentru a-i repera. Actualmente, cei șapte profesori se află în închisorile din Turcia.