Peștele din lacul Valea Morilor moare, anunță Agenția de Mediu, relevând că algele din apă consumă oxigenul fabricat peste zi, provocând efectul asfixiei. La cererea Inspecției pentru Protecția Mediului din Chișinău, Agenția a prelevat recent probe pentru a determina calitatea apei de suprafață, transmite IPN.

Agenția de Mediu comunică faptul că prezența în exces a algelor provoacă înverzirea apei, ceea ce conduce la o perturbare nedorită a echilibrului organismelor prezente în apă și influențează calitatea apei.

Solicitat de IPN, președintele Organizației Teritoriale Chișinău a Mișcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a spus că algele se dezvoltă atunci când au cu ce se hrăni. În cazul lacului de la Valea Morilor, sursă pentru apariția algelor sunt apele reziduale care se scurg în lac și le alimentează. Odată ajunse în apă, spune Graba, substanțele reziduale se depun la fund, sub formă de nămol, și provoacă dezvoltarea algelor, care consumă în exces oxigenul.

Ecologistul susține că, după curățare, circa trei-patru ani lacul s-a aflat într-o stare bună, cum a fost după curățarea din 2007, însă algele, care s-au dezvoltat în exces între timp, au provocat curentă. Potrivit lui sursei citate, e nevoie de o nouă curățare a lacului sau de utilizarea unor substanțe chimice, care ar opri dezvoltarea algelor și descompunerea materiei organice, în fine, de instalarea aeratoarelor (dispozitive folosite pentru aerare).

Anterior, primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a scris pe o rețea de socializare că, până la sfârșitul verii, în lacul Valea Morilor vor fi instalate 16 aeratoare care vor stopa decesul peștilor și vor elimina mirosul neplăcut al apei.