Pentru a marca Ziua Eroilor Neamului, sărbătorită la 6 iunie, Ambasadorul Romaniei în Federația Rusă, domnul Vasile Soare, a pornit într-un tur de forță de aproximativ 5000 km prin Rusia pentru a sfinți monumentele ridicate în memoria prizonierilor de război români care au murit în lagărele sovietice.

Ambasadorul Vasile Soare a anunțat că, pentru a marca în acest an Ziua Eroilor Neamului, sărbătorită în aceeași zi cu Înălțarea Domnului, a pornit cu mașina într-un tur de forță de aproximativ 5000 km prin Federația Rusă, cu scopul de a sfinți 7 monumente ridicate în 2018 de statul român în memoria prizonierilor de război români care au murit în lagărele sovietice din diverse regiuni ale Rusiei în anii 1941-1952.

Pentru călătoria sa, ambasadorul spune că a fost sprijinit de Biroului Relații Externe al Patriarhiei Ruse, fiind întâmpinat de episcopul de Ribinsk, IPS Veniamin, dar și de reprezentanți ai autoritatilor locale. Totodată, Vasile Soare este însoțit în această misiune-pelerinaj de colegul său Ilie Schipor și de Părintele Ștefan Stanciu de la Parohia Ghencea din București.

Primul popas al ambasadorului a fost făcut în localitatea Cebakovo, din regiunea Iaroslavskaia, unde în anii '40-'50 a existat Spitalul Special NKVD nr. 5363 pentru prizonieri străini de război. Monumentul dedicat deținuților români a fost amplasat în cimitirul multinațional din apropierea localității, alături de însemne comemorative ale prizonierilor germani și unguri.

După ce a prezentat date despre cei aproximativ 30 de mii de prizonieri români care au murit în Rusia (la Cebakovo fiind înhumați șase), Părintele Ștefan Stanciu a oficiat slujba de sfințire a monumentului și pomenire a militarilor care au decedat departe de țară ș familii, fiind sprijinit si de episcopul Bisericii Ortodoxe Ruse. S-a cântat „Hristos a Înviat” în română și rusă, după care s-a păstrat și un moment de reculegere.

Următorul popas de pelerinaj al ambasadorului urmează să fie făcut în localitatea Mihailovo, din regiunea Ivanovo.