Pe parcursul următorilor cinci ani, parcul de ambulanţe din posesia statului urmează a fi renovat, fiind dotat cu ambulanţe noi, în conformitate cu standardele europene şi cu recomandările de Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Declaraţii în acest sens a făcut viceministrul sănătăţii, Oleg Creciun, în cadrul dezbaterilor publice„Aspecte sociale ale anului 2016 în viziunea autorităţilor şi a experţilor”, organizate de Agenţia de presă IPN.

Oleg Creciun a menţionat că, la începutul lunii septembrie, Ministerul Sănătăţii şi-a asumat angajamentul de a reforma Serviciul de Asistenţă Medicală Urgenţă. În acest sens, Guvernul a aprobat Programul Naţional pentru anii 2016-2020. Documentul prevede dezvoltarea şi punerea în aplicare a sistemului unic integrat cu alte servicii de urgenţă – 112. La fel, este vorba despre dezvoltarea Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcere.

Viceministrul a declarat că pe parcursul următorilor ani autorităţile îşi propun să procure 400 de unităţi de transport tip B şi 150 de ambulanţe tip C, în corespundere cu standardele europene şi recomandările OMS. Potrivit oficialului, unităţile de transport sanitar vor fi dotate cu dispozitive medicale necesare pentru acordarea asistenţei medicale urgente, capabile să stabilizeze şi să menţină funcţiile vitale ale pacienţilor aflaţi în stare critică, până la transportarea la spital. În acest sens, urmează a fi investiţi circa 1,3 miliardelor de lei, bani alocaţi din bugetul de stat, de la Compania Naţional de Asigurări în Medicină, dar şi de partenerii externi.

Oleg Creciun a notat că actualmente 80% din ambulanţele din dotarea Serviciului de Asistenţă Medicală Urgenţă au peste 100% gradul de uzură, în condiţiile în care se admite un grad de până la 50%. Totodată, numărul de ambulanţe existente este unul foarte mic. În următorii cinci ani numărul de ambulanţe va fi practic dublat.

La fel, urmează a fi extins la nivel naţional serviciul SMURD, care în prezent activează în municipiul Bălţi şi Cahul. Astfel, vor fi disponibile mai multe ambulanţe SMURD cu care vor interveni salvatorii, care sunt şi paramedici, în situaţii critice, până la sosirea ambulanţelor.

Dezbaterile publice: „Aspecte sociale ale anului 2016 în viziunea autorităţilor şi a experţilor” sunt ediţia a 69-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice” desfăşurat cu susţinerea Fundaţiei germane Hanns Seidel.

Sursa: IPN