Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, a participat joi, 23 mai 2019, cu un cuvânt de salut, la sesiunea inaugurală a conferinţei „Mediul Strategic de Securitate – Tendințe și Provocări”, organizată la Chișinău, a anunțat serviciul de presă al Ambasadei într-un comunicat.

În discursul său, Ambasadorul Daniel Ioniță a afirmat că, în actualul context internaţional, caracterizat de un grad înalt de interconectivitate şi interdependenţe, este important să acţionăm pentru identificarea unor soluţii comune, menite să asigure securitatea, stabilitatea şi prosperitatea cetăţenilor.

În acest context, Ambasadorul a prezentat priorităţile urmărite de România în calitate de deţinătoare a Preşedinţiei Consiliului UE, subsumate motto-ului „Coeziunea, o valoare comună europeană”.

Totodată, acesta a vorbit despre dimensiunile de acţiune politică, economică și socială în care Preşedinţia Consiliului UE promovează coeziunea, precizând că pilonii de acţiune reflectă un program de priorităţi, care este deopotrivă ambiţios şi realist.

Diplomatul român a exemplificat cu Declaraţia de la Sibiu, adoptată de şefii de stat şi de Guvern, cu prilejul Summit-ului informal European din 9 mai 2019, ale cărei 10 obiective stabilesc principiile şi valorile comune pe baza cărora UE va acţiona în viitor pentru promovarea intereselor celor circa 500 milioane de cetăţeni europeni.

Conferința „Mediul Strategic de Securitate – Tendințe și Provocări” a fost organizată de Ministerul Apărării al Republicii Moldova, Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”, Centrul de Studii Strategice de Apărare şi Securitate, cu sprijinul Centrului de Cultură şi Istorie Militară și al Universității Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti.