Un vameș a fost prins recent în timp ce îi returna unui șofer 1900 de euro, pretinși anterior în schimbul unor favoruri rămase neonorate. El riscă, totuși, 10 ani de închisoare.

Reținerea a fost operată de CNA și Procuratura Anticorupție. Cel în cauză este angajat al echipelor mobile Sud din cadrul Serviciului Vamal.

Potrivit materialelor cauzei, angajatul vamal ar fi cerut suma menţionată de la denunţător pentru a-i restitui maşina reţinută anterior în Vamă, dar şi pentru a diminua valoarea mărfii ridicate de Serviciul Vamal. Pentru că nu s-a ţinut de cuvânt, şoferul i-a cerut banii înapoi şi l-a denunţat la CNA.

Operaţiunea de transmitere a banilor s-a desfăşurat sub controlul CNA şi al procurorilor, iar pe numele vameşului a fost iniţiată o urmărire penală pentru corupere pasivă. Acesta a fost reţinut pentru 72 de ore, urmând ca procurorii să-i ceară mandat de arestare.

Inspectorul îşi recunoaşte vina şi riscă până la 10 ani de închisoare, cu amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice. Amintim că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanţei de judecată.

În scopul prevenirii actelor de corupţie şi consolidării spiritului de integritate, CNA şi Serviciul  vamal au desfăşurat, recent, o campanie de informare în rândul angajaţilor vamali, în cadrul căreia i-au îndemnat pe funcţionari să nu tolereze actele de corupţie.