Peste trei milioane de țigări și mai bine de 500 de mii de lei reprezintă cea mai recentă captură a Inspectoratului Național de Investigații și Drecției de Poliție Chișinău, care au acționat sub egida Procuraturii spre a aresta șapte contrabandiști cu produse de tutungerie aduse din regiunea secesionistă din stânga Nistrului și desfăcute, ulterior, în România și țările UE. Vânătorii de câștiguri fără muncă ar putea face câte opt ani de pușcărie.

Potrivit unui comunicat la IGP, în urma măsurilor speciale de investigații, s-a stabilit că membrii grupării, șapte persoane  cu vârsta cuprinsă între 22 și 43 de  ani, locuitori ai capitalei, își desfășurau activitatea ilegală  în locuri special amenajate  pe teritoriul Chişinăului, precum și în alte localități ale țării.

„Membrii grupului având intenția obținerii unui profit personal, prin trecerea peste frontiera vamală a Republicii Moldova a mărfurilor prin contrabandă, în comun acord cu reprezentanții diferitor companii care au ca gen de activitate producerea și realizarea tutunului fermentat și articolelor de tutungerie, îndeosebi companiile aflate în regiunea Transnistreană,   procurau produse de tutungerie pe care săptămânal introduceau fraudulos din stânga Nistrului în Republica Moldova, loturi de țigarete de import fără timbre de acciz. În continuare, țigaretele introduse ilegal din stânga Nistrului au fost depozitate în raza mun.Chișinău şi repartizate persoanelor care le transportă prin contrabandă în România și țările UE”, scrie în comunicat.

 Ca urmare a acțiunilor speciale de investigații, la 16 și 17 mai 2019, polițiștii au descins la 12 adrese, astfel au reținut în flagrant,  în regiunea satului Frumușica (masivul forestier) un automobil de model „Volkswagent T4”, două „Mercedes Sprinter”,  în timpul transportării țigaretelor din regiunea Transnistreană în mun. Chișinău.

„În momentul reținerii, suspecții au opus rezistență fizică. Mai mult ca atât, mijloacele de transport urmărite, fiind escortate de alte automobile, care asigurau traseul pentru a evita stoparea acestora de către organele de poliție, intenționat tamponau automobilele  angajaților de poliție pentru a bloca și a crea impedimente la reținerea acestora”, scrie în comunicat.

În urma perchezițiilor efectuate au fost depistate și ridicate 329 cutii ceea ce constituie 164 500 pachete și 3 290 000 țigarete de marca „Marble” fără timbre de acciz. Prejudiciu cauzat se ridică la  3 619 000 lei. La fel au fost depistate și ridicate mijloacele de transport folosite de către  suspecți  la comiterea infracţiunii (plăcuțe cu numere de înmatriculare străine,  telefoane mobile,  tablete, tehnică specială “night vision”, scule improvizate pentru stoparea/deteriorarea automobilelor).

 Totodată, în cadrul perchezițiilor, au fost depistate și ridicate peste 500 000 lei, mijloace financiare dobândite pe cale criminală, înscrisuri de tip ciornă, telefoane mobile. De asemenea, au fost reținute două persoane, fiind plasați în izolatorul de detenție provizorie a DP mun. Chișinău.

 Dacă se va dovedi vinovăția suspecților, aceștia  riscă pedeapsă cu închisoare de la 4 la 8 ani.