A căutat-o cu lumânarea: la concluzia asta ajungi examinând cazul fostului ministru al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, condamnat recent de Curtea de Apel a trei ani și șase luni de închisoare, cu executare, după ce, anterior, el însuși a contestat decizia primei instanțe, care îi dăduse un an și patru luni, cu suspendare. Chirinciuc inaugurează astfel lista, deocamdată necompletată, a oficialilor condamnați cu executare.

Iurie Chirinciuc a fost prezent la dezbaterile judiciare, dar nu a rămas la pronunțarea sentinței. Am încercat să luăm legătura cu el, însă are telefonul deconectat. În schimb, am dat de avocatul său, Serghei Cârlig, care ne-a spus că el a întrerupt relațiile contractuale cu Iurie Chirinciuc, începând cu ziua de ieri, 15 mai. Apărătorul a spus că nici el nu a stat la pronunțarea sentinței de aceea, nu ne-o poate confirma. 

Decizia Curții de Apel vine în urma contestației depuse de Chirinciuc în ianuarie 2019, document înaintat pentru a putea candida la alegerile parlamentare din 24 februarie. Actul urma să-i păstreze dreptul la prezumția nevinovăției în condițiile în care nu exista o condamnare definitivă.

În același timp, și procurorii au contestat la Apel decizia primei instanțe.

Detalii: Alegerile le fură tot timpul. Nici Chirinciuc nu a putut ajunge astăzi la judecată

Magistrații au programat și o ședință de judecată care a avut loc până la scrutin, și anume pe 20 februarie, atunci însă fostul ministru nu s-a prezentat la ședinjța de judecată, fiind prins în febra campaniei electorale. 

În august, 2017, Judecătoria Chișinău l-a condamnat la un an și patru luni închisoare cu suspendare și o amendă de 15 mii de lei pe fostul ministru liberal al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, acuzat de trafic de influență și abuz în serviciu. Procurorii au explicat atunci viteza de instrumentare a dosarului prin faptul că inculpatul ar fi semnat un acord de recunoaștere a vinovăției.

De precizat este și faptul că Iurie Chirinciuc este primul conducător de minister, care a primit pedeapsă cu executare, dintre toți cei reținuți până acum, și aici ne referim la fostul viceministrul al economiei Valeriu Triboi, fostul ministru al Agriculturii Eduard Grama, ex-viceministra finanțelor Maria Cărăuș.