În ziua scrutinului parlamentar din 24 februarie au avut loc tentative de blocare a platformei online de vizualizare a rezultatelor preliminare. Actualmente, ofițerii SIS și STICS investighează aceste cazuri. Declarația a fost făcută în cadrul unui interviu pentru Deschide.MD de către președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu.

Potrivit șefei organului electoral superior, pe tot parcursul perioadei electorale au fost înregistrate mai multe atacuri cibernetice asupra sistemelor informaționale deținute de CEC, iar în ziua alegerilor, în momentul încheierii procesului de votare și prezentării rezultatelor preliminare pe platforma online de vizualizare a datelor, aceste atacuri s-au intensificat.

Au fost chiar tentative de blocare a platformei. Datorită eforturilor și profesionalismului colegilor mei din Direcția tehnologii informaționale, dar și a suportului partenerilor de la Serviciul de Informații și Securitate (SIS) și de la Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STICS), toate aceste atacuri au fost respinse, iar sistemul informațional al Comisiei a fost în bună funcționalitate pe toată durata scrutinului și pe parcursul numărării voturilor. Alegătorii și toți cei interesați de rezultatele preliminare le-au putut urmări online, în regim live”, a declarat Alina Russu.

Înceea ce privește identificarea și pedepsirea făptașilor, președintele CEC a menționat că ofițerii responsabili de la SIS, în cooperare cu cei de la STICS, „desfășoară acțiuni privind investigarea acestor atacuri”.

De precizat că potrivit unui raport realizat de către STICS, în perioada alegerilor parlamentare au fost depistate mai multe tentative de indisponibilizare a infrastructurii de tehnologia informației și comunicații electronice a Comisiei Electorale Centrale precum și tentative de a obține acces neautorizat la componentele implicate în asigurarea infrastructurii alegerilor parlamentare în scopul modificării conținutului electronic la care au obținut acces.

Detalii: INTERVIU // A.Russu: Comasarea anticipatelor cu localele, teoretic - posibil, practic - de nedorit