Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție Viorel Morari a fost informat despre alegațiile formulate sub forma unor pretinse „opinii” și preluate de către unele instituții mass-media. Potrivit unui comunicat de presă al PA, conținutul acestor mesaje este „de o manieră rău intenționată și are scopul evident de a denigra imaginea instituției”, fapt pentru care Procuratura Anticorupție nu le va comenta. Instituția se referă la acuzațiile care i se impută lui Morari într-o scrisoare anonimă expediată instituțiilor mass-media. 

PA afirmă că mesajele respective au fost, în mod orchestrat, expediate atât instituțiilor de presă cât și unor misiuni diplomatice acreditate la Chișinău. În consecința răspândirii lor, Viorel Morari a sesizat Procurorul General pentru a dispune verificări la nivelul Inspecției procurorilor în vederea elucidării pretinselor fapte imputate. De asemenea, la 26.04.2019 a fost trimisă, prin poștă, către Autoritatea Națională de Integritate, solicitarea de a verifica din oficiu existența sau lipsa încălcărilor regimului conflictului de interese.

„Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție califică alegațiile invocate drept o ingerință în actul justiției și o încercare de intimidare a organului de urmărire penală. Or, autorii „opiniilor” exprimate acționează în interesul unor persoane investigate penal de către procurorii anticorupție”, se mai spune în comunicatul PA. 

Instituția atrage atenția că pretinsele ilegalități care i se impută Procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție reprezintă „afirmații fără niciun substrat factologic, dar care - într-o manieră manipulatoare - sunt puse în contextul unor informații mai vechi cunoscute opiniei publice. În acest fel, autorul își impune concluziile vădit mincinoase în perimetrul unor declarații făcute – aparent - în cunoștință de cauză”.

Procuratura Anticorupție face apel către toți reprezentanții spațiului mediatic să nu se lase antrenați „în răzbunările unor anturaje certate cu lege și cu integritatea. Recomandăm reprezentanților mass-media să aștepte concluziile anchetei pe care – indiscutabil – le vom pune la dispoziția domniilor voastre”.

Menționăm că redacția noastră a primit, prin mail, un material în care este descrisă o schemă privind deposedarea de afacere a lui Viorel Varzari, patronul SRL „Molinart Grup”, firmă care produce cisterne din oțel inoxidabil pentru industria vinicolă și agroalimentară. Cei care l-ar fi șantajat ar fi Andrei Tranga, patronul „Andy’s Pizza”, autoritatea criminală Karamalak care se află la Moscova, un italian și un alt rus stabilit în Austria. Autorul scrisorii afirmă că în acest caz ar fi implicat și șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari. 

Totodată, angajații Serviciului de Informații și Securitate și ai Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au reținut ieri mai multe persoane, bănuite că ar fi deposedat de afacere un agent economic din R. Moldova. 

Instituțiile implicate nu au confirmat, deocamdată, că cele două cazuri ar fi conectate.