Autoritatea Aeronautică Civilă au anunțat într-un comunicat despre faptul că furnizorul de servicii de navigație aeriană Î.S. ”MoldATSA” a raportat despre intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova a unei aeronave străine Boeing 737-800 fără autorizația de zbor emisă conform prevederilor Legii privind controlul spațiului aerian nr.143/2012 și Reglementărilor aeronautice civile – Autorizarea zborurilor (RAC-AZ). Același lucru l-a declarat pentru Deschide.MD și Veaceslav Frunze, șeful MoldATSA, menționând că nu are mai multe detalii despre acest caz.

„Imediat după aterizarea pe Aeroportul Internațional Chișinău, Autoritatea Aeronautică Civilă a efectuată inspectarea aeronavei, fiind sesizate în paralel organele de drept pe marginea acestui caz. Urmare a inspecției desfășurate de AAC, a fost constatată lipsa autorizației pentru intrarea în spațiul aerian al Republicii Moldova, cât și alte documente obligatorii necesare pentru operarea aeronavei”, scrie în comunicatul AAC.

De altă parte, surse din cadrul AIC, ne-au comunicat că, incidentul care a pus pe jar autoritățile din R.Moldova, a fost din cauza unei aventuri a angajaților companiei în gestiunea căreia se află aeronava. Aceștia, din motive încă necunoscute, au decis să facă o plimbare la bordul aeronavei.

„În aeronavă se aflau 4 persoane, trei bărbați și o femeie. Aceștia au decis să facă o plimbare cu aeronava și au făcut câteva cercuri în spațiul aerian al R.Moldova, după care au fost somați să aterizeze din lipsa autorizației de zbor”, ne-a spus sursa.

Procuratura municipiului Chișinău a fost sesizată despre acest caz, însă factori de decizie din cadrul instituției susțin că așteaptă rezultatele anchetei inițiate de AAC pentru a putea lua o hotărâre în acest caz.

Aeronava buclucașă este un Boieng 737 - 85F, cu numărul de înregistrare OE-IDA, aparține companiei Blue Bird Aviation și are peste 20 de ani de când a fost dat în exploatare.

Aceasta a fost surprinsă astăzi de către un spotter moldovean (oameni a căror pasiune e vânătoarea de avioane prin obiectivul aparatului de fotografiat), iar imaginea a făcut-o publică pe profilul său de pe jetphotos.com.

 

SURSE // (UPDATE) Șeful PF: La bordul Aeronavei sunt și două persoane care nu fac parte din echipaj