O stație de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște amplasată pe strada Uzinelor din capitală, a fost pusă în funcțiune astăzi, 24 aprilie. Obiectivul este mobil și unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Primăriei.

Stația are o capacitate de prelucrare de 53 de metri pătrați pe zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui metru de levigat este de la 6 la 8 euro.

Primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a remarcat că noul utilaj va reduce indicii de poluare a mediului, astfel minimizând impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații. Ruslan Codreanu a precizat că aici urmează a fi adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera. În prezent este în desfășurare un proiect similar, de construcție a unei stații de tratare a levigatului, la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.

Construcția stației a durat jumătate de an și au costat 4,67 milioane de lei.