Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte al Republicii Moldova, Petru Lucinschi, a părăsit România cu șapte luni înainte de hotărârea Curții de Apel București, prin care a fost condamnat la 3 ani de închisoare, cu suspendare, pentru "șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participare improprie în forma instigării la infracțiunea de fals intelectual". Surse din cadrul INTERPOL au comunicat pentru DESCHIDE.MD, sub protecția anonimatului, că ultima dată când Sergiu Lucinschi a trecut frontiera a fost în luna aprilie a anului 2017. Atunci, au precizat sursele, el a părăsit Republica Moldova cu o aeronavă de la Chișinău spre Moscova, unde se presupune că s-ar afla până în prezent.

S-ar părea că fiul mai mare al ex-președintelui R.Moldova, de fapt, a părăsit România cu câteva luni înainte de a fi pronunțată decizia magistraților de la Curtea de Apel București, din 1 noiembrie 2017,  când a fost condamnat la 3 ani închisoare cu suspendare pentru șantaj, trafic de influență, fals în declarații și participație improprie în forma instigării la infracțiunea de fals intelectual.

Atunci, Sergiu Lucinschi a părăsit R. Moldova cu o aeronavă de la Chișinău spre Moscova, Federația Rusă, unde se presupune că s-ar afla până în prezent, susțin sursele.

Nu cunoaștem cu exactitate unde locuiește Sergiu Lucinschi în Frederația Rusă, însă tatăl său, Petru Lucinschi, anterior declarase, în cadrul unui interviu pentru RISE Moldova, că ar fi deținut o vilă în suburbia Moscovei și un apartament chiar în centrul Moscovei, dar pe care le-a vândut.

„Când mi-am terminat mandatul, Putin mi-a permis să privatizez o vilă în suburbia Moscovei, pe șoseaua Rublyovskoe. Am vândut-o. Am mai avut un apartament în Arbat, centrul Moscovei. L-am vândut. Și o sumă de bani am pus-o în bancă, ca să am niște dividende. Iată unde-i sursa mea de viață”, declară Petru Lucinschi, cel de-al doilea președinte al Republicii Moldova, într-un interviu pentru RISE Moldova.

Reamintim că, la sfârșitul lunii martie, Sergiu Lucinschi,  a fost condamnat la 2 ani şi 4 luni închisoare cu executare. Lucinschi nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar sentința a fost pronunțată în absența sa, fiind definitivă și executorie. 

După ce a fost pronunțată sentința, la data de 5 aprilie, Poliția Națională Română l-a anunțat în căutare națională, iar ulterior l-au dat pe mâna INTERPOL.

CONFIRMAT // Fiul ex-președintelui R. Moldova, Petru Lucinschi, căutat prin INTERPOL

Poliția română l-a anunțat în căutare pe fiul lui Petru Lucinschi

 

Potrivit potrivit DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, ajutat de avocatul Radu Pricop şi de procurorul Remus Tudoran Jurj, l-ar fi constrâns pe omul de afaceri Alexandru Horpoş să îi dea patru milioane de euro, pentru a-şi retrage o plângere formulată la DIICOT, care face obiectul unui dosar penal, pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă. De asemenea, Lucinschi i-ar fi promis omului de afaceri că va face demersurile necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor în infracţiunea de "gestiune frauduloasă", pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

Radu Pricop l-ar fi sprijinit în activitatea infracţională pe Sergiu Lucinschi prin redactarea, în anul 2013, a plângerii penale care face obiectul unui dosar penal şi prin formularea ulterioară, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, a mai multor soluţii nelegale, pentru remiterea sumei de patru milioane de euro către Lucinschi, inclusiv cea privind recunoaşterea unei datorii fictive, care a fost acceptată de omul de afaceri, "sub imperiul constrângerilor repetate", susţin procurorii. Anchetatorii mai spun că în perioada ianuarie 2015-martie 2015, Remus Tudoran Jurj, în calitate de procuror DIICOT, având în instrumentare două dosare penale care îl priveau pe acelaşi om de afaceri, l-ar fi sprijinit în mod constant pe Sergiu Lucinschi, prin dirijarea unor momente ale anchetei penale într-o manieră fie favorabilă, fie nefavorabilă omului de afaceri cercetat, în funcţie de cum decurgeau discuţiile pentru remiterea banilor.