Centrul Național de Inovații Digitale în Educație „Clasa Viitorului” a fost inaugurat la Chișinău în incinta Universității Pedagogice „Ion Creangă”. Scopul acestui proiect este de a instrui anual peste 1000 de învățători și profesori în utilizarea tehnologiilor digitale, astfel încât și ei, la rândul lor, să poată instrui elevii în domeniul înaltelor tehnologii.

Oficialii, în special ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc au remarcat astăzi, în cadrul evenimentului de inaugurare a proiectului, faptul că această Clasă a Viitorului va însemna promovarea învățământului digital în sistemul de educație preuniversitar, pentru elevi și pedagogi. „Clasa Viitorului va însemna, aici și în acele 11 localități care au fost dotate cu aceste clase, pregătirea tinerilor și a cadrelor didactice în vederea recalificării și adaptării lor la noile tendințe în promovarea tehnologiilor informaționale”, a declarat Monica Babuc.

Acest deziderat de promovare a educației digitale se regăsește în strategia de Educație 2020. Acest deziderat vine urmare a scopului pe care și l-a propus Ministerul Educației, acela de a transforma procesul de învățământ astfel, încât copiii să aibă abilitățile de a înțelege tehnologiile informaționale, de a le modela și a le crea.

Proiectul „Casa Viitorului” vine urmare a implementării la nivel de republică a predării roboticii în școli. Începând cu anul 2018 au fost introduse modulele de educație digitală și robotică începând cu clasa întâi. Acest proiect presupune și dotarea tuturor învățătorilor de clasa întâi cu tablete interactive pentru predarea acestor module.

Cele 1000 de cadre didactice vor fi pregătite pe parcursul anului 2019 de către Universitatea pedagogică „Ion Creangă” și Universitatea din Tiraspol.

Premierul Pavel Filip a remarcat că Republica Moldova este printre primele țări cu cel mai rapid și ieftin acces la internet. Suntem pe locul trei în lume, cu peste 90% de cetățeni care au acces la internet de un 1 GB, după Singapore și Coreea de Sud. Astăzi, 160 de servicii publice sunt prestate electronic, iar în Republica Moldova este lansat modulul „Educație Digitală”. Totodată, 339 de companii sunt rezidente în parcurile IT din Republica Moldova. „Estimările de acum șapte ani arătau că vom avea de zece ori mai puțini rezidenți în Parcurile IT, decât avem astăzi”, a declarat premierul Pavel Filip.

„Acum șapte ani când am venit cu Strategia digitală 2020, ne uitam la anul 2020 ca la ceva foarte îndepărtat. Nu eram siguri cum va arăta viitorul, cum va arăta o clasă a viitorului, dar știam că trebuie să fim pregătiți pentru acest viitor. Pentru o dezvoltare a societății informaționale este nevoie de trei piloni: politici pentru dezvoltarea infrastructurii: politici pentru dezvoltarea conținutului digital și politici pentru capacități și utilizare”, a remarcat Filip.