Patru grupări criminale destructurate, 52 de percheziții și cel puțin 17 persoane reținute, între care un cetățean pachistanez, un anagajat MAI și un angajat ASP. Sunt rezultatele unei operațiuni de amploare, efectuată de către PCCOCS în cooperare cu SIS. Membrii grupărilor nu se cunoașteau, însă colaborau printr-un intermediar.

Într-o conferință de presă organizată astăzi, Vitalie Busuioc, adjunctul-interimar al șefului Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale a declarat că cele patru grupări, din care fac parte un angajat al Agenției Servicii Publice și un angajat al Ministerului Afacerilor Interne, sunt implicate în infracțiuni comise și peste hotarele țării (Germania, Federația Rusă, Slovacia, România, Turcia, Ucraina, dar și Cehia).

Cele patru grupări criminale transnaționale, erau specializate în migrația ilegală a persoanelor din state cu risc terorist sporit în UE via R. Moldova, confecționare de acte false, contrabandă cu bani și spălare a banilor sustrași din state europene.

Angajatul MAI avea rol de intermediar între solicitanți și grupările criminale, fiind responsabil de un mecanism clandestin de gestionare a canalului de migrație ilegală, iar cel de la ASP era implicat în confecționarea de acte false.

În cadrul celor 522 de percheziții, autoritățile au ridicat în total 100 de acte false, care erau fabricate într-un laborator clandestin, folosind serviciile ASP, dar și 30 de mii de euro, arme și muniții.