Numărul migranților din Republica Moldova care se află în Rusia este în continuă descreștere. Potrivit Direcției principale pentru probleme de migrație din Federația Rusă numărul cetățenilor moldoveni care se află permanent în Rusia a fost, la 1 martie 2019, de 337.725. Aceste cifre îl contrazic pe președintele Igor Dodon care a operat de-a lungul anilor cu cifre halucinante. De exemplu, în 2015, Dodon declara la Pervîi Kanal că în Federația Rusă lucrează un milion de migranți moldoveni. Iar în contextul amnistiei migraționale, Dodon spunea că în Rusia lucrează peste jumătate de milion de cetățeni moldoveni.

În 2014, numărul oficial al migranților moldoveni era de 557.592 persoane, cu peste 200.000 de persoane mai mult decât acum. Datele oficiale arată o descreștere a numărului de migranți moldoveni cu fiecare an.

Tendința se observă la nivelul tuturor migranților din statele CSI. Astfel, numărul migranților care rămân în Rusia pe o perioadă îndelungată a ajuns în 2018 la cea mai mică valoare de la prăbușirea Uniunii Sovietice.

În Rusia au intrat în ultimii trei ani 124.900 de străini. În fiecare semestru al anului 2018, fluxul migranților a fost de două ori mai mic decât în semestrele din anul 2017.

Singurele state din spațiul CSI de unde nu s-a micșorat numărul de migranți, ci s-a majorat, sunt Azerbaijan, Armenia și Turkmenistan. Dar nici acest fapt nu a schimbat tabloul general. Cel mai mult s-a micșorat numărul de migranți care provin din Uzbekistan și Ucraina, țări care anterior au dat cel mai mare număr de migranți.

Presa rusească scrie că micșorarea numărului de brațe de muncă ce vin din statele CSI va avea un efect negativ asupra economiei Federației Ruse. Există un număr mare de locuri de muncă prost plătite la care se angajează în mare parte migranții. Pe aceștia nu are cine să-i înlocuiască, iar asta are drept efect încetinirea creșterii economice în toată Federația Rusă.