Șeful Sectorului de poliție nr.1 al Inspectoratului de poliție Buiucani, Nicolae Cornescu, a acaparat un spațiu de 38 de metri pătrați din imobilul care găzduiește secția de poliție, în care și-a amenajat un apartament cu toate comoditățile. Imobilul acaparat abuziv, dar nu fără acordul tacit al superiorilor, se află în centrul istoric al Chișinăului și nu este înregistrat la Cadastru. Cu toate acestea, polițistul, în grad de maior, care conduce Sectorul de poliție, locuiește nestingherit, cu familia sa, de cel puțin 10 ani în acest imobil.

Sectorul de Poliție nr.1 al Inspectoratului Buiucani din Chișinău se află într-o clădire din strada 31 august 1989 în centrul istoric al Capitalei. Clădirea nu se regăsește în Registrul bunurilor imobile, fiind indicat doar terenul pe care este amplasată, cu suprafața de 0,0232 ha, scrie anticorupție.md.

Biroul de serviciu al maiorului Cornescu se află în partea stângă de la intrarea din sectorul nr.1 de poliție. Cornescu a făcut și o intrare separată în locuința sa, care se află în dreapta intrării din instituția statului. Fiind în interiorul sectorului de poliție, locuința familiei Cornescu este înconjurată de birourile polițiștilor de sector.

Clădirea este după reparație, au fost schimbate termopanele. La fel, au fost schimbate și termopanele de la geamurile din partea de imobil acaparată de Nicolae Cornescu.

Soții au ajuns să locuiască în incinta Inspectoratului după mai multe solicitări respinse de Primărie privind acordarea unui spațiu locativ. Ulterior, familia Cornescu a atacat Primăria în judecată, iar instanța a dat câștig municipalității. În decizia Curții de Apel se mai arată că „spațiul cu suprafața de 38 de metri pătrați din cadrul sectorului de poliție nr.1 din str.31 august 1989, nr.106, mun.Chișinău nu are statut de spațiu locativ sau spațiu locativ de serviciu”.

Alexei Grosu, actualul șef al Inspectoratului de Poliție al sectorului Buiucani din Chișinău, susține că Nicolae Cornescu a profitat de o hotărâre a Guvernului din 2007, care permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție.

„A fost așa o hotărâre, paremi-se nr.260. Se permitea inspectorilor de sector să locuiască în sectorul de poliție pentru a fi mai aproape de locul de muncă. Nu știu dacă mai funcționează acum. Dar Cornescu este un polițist bun, are experiență. Noi și așa ne comfruntăm cu fluctuația cadrelor și facem tot posibilul ca să menținem angajații, în special pe cei cu experiență. A fost o sală mare care nu era folosită. Toți inspectorii de sector au loc de muncă, intrarea este separată. Nu-i niciun deranj”,  a adăugat șeful Inspectoratului Buiucani.

Continuarea materialului poate fi citit pe anticorupție.md.