Preotul Ghenadie Valuța este obligat să aducă scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriile orientare sexuală și convingeri reprezentanților comunității LGBT, dar și să achite 12 mii lei cu titlu de prejudiciu moral și cheltuieli de judecată. Curtea de Apel Chișinău a menținut hotărârea Judecătoriei Anenii Noi și a respins apelul declarat de avocații slujitorului Mitropoliei Moldovei.

Potrivit materialelor cauzei, reprezentanta Genderdoc-M, Angela Frolov, l-a atacat în instanță pe Ghenadie Valuța pentru declarațiile sale din anul 2014, când acesta a adus mai multe critici în adresa reprezentanților comunității LGBT.

Deși Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității i-a recomandat lui Valuța să aducă scuze publice, acesta a ignorat recomandările și până în prezent nu și-a onorat obligația.

La data de 28 iunie 2018 Judecătoria Anenii Noi l-a obligat pe Valuța să aducă scuze publice pentru instigarea la discriminare pe criteriile orientare sexuală şi convingeri, inclusiv cu încasarea prejudiciului moral și cheltuielilor de judecată. Nefiind de acord, Ghenadie Valuța a declarat apel. Potrivit preotului, prima instanță a interpretat eronat normele de drept.

Ghenadie Valuța a anunțat că, de fapt, nu ar exista nicio „probă concludentă care ar constata vinovăția sa”.

Valuța a precizat că „instanţa de fond, nu doar că nu a demonstrat prin probe că faptele sale constituie discriminare, ci nici nu a constatat circumstanţele importante de fapt ale pricinii”.

Totuși, Curtea de Apel a declarat apelul ca fiind unul neîntemeiat și urmează a fi respins.

Decizia este definitivă şi executorie de drept, dar este cu drept de recurs în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova.