Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, o dă la întors după ce, la una din ședințele anterioare cu serviciile primăriei, a declarat că el ar fi sesizat CNA privind licitațiile trucate de la grădinițe, dar și referitor la distribuirea produselor alimentare alterate. Astăzi, dimpotrivă, primarul spune doar că a știut „de luni de zile” despre aceste investigații.

Pe 28 noiembrie, Chirtoacă a sugerat că el a fost cel care i-a dat pe mâna Centrului Național Anticorupție pe cei reținuți în dosarul „licitațiilor trucate”.

„De ani de zile lupt împotriva acestui fenomen. Și am prins nu unul și nu zece, dar cred că cifra se ridică la 100, dacă îi adunăm pe cei reținuți de acum. I-am dat afară. O parte stau la pușcărie, iar o parte au fugit peste hotare. Încă nu se știe cu ce mă voi alege eu de pe urma la aceasta, fiindcă sunt și amenințări. Are sens să lupt mai departe sau tot eu sunt cel rău. Eu lupt cu corupții și tot în mine se aruncă pietre”, a spus atunci Chirtoacă.

La scurt timp, șefa serviciului de presă al CNA, Angela Starinschi, a declarat că „în prezentele cauze, pornite pe faptul licitaţiilor trucate, CNA nu a fost sesizat de vreun serviciu al Primăriei municipiului Chişinău şi nici de primarul general" și că la baza verificărilor CNA în dosarul „licitațiilor trucate” de la grădinițe a stat studiul făcut de Drecția analitică a CNA, iar, pe ultima sută de metri, s-a constatat și că erau distribuite produse alterate la unele grădinițe.

Astăzi primarul Capitalei însă nu a mai declarat că el a început lupta cu corupția, ci - atenţie - doar că a știut despre „anchetele și investigațiile” care se desfășoară în privința aprovizionării grădinițelor cu produse alimentare. Ceea de schimbă radical perspectiva

„Am afirmat încă de când am început ancheta de serviciu, spre asta s-a mers luni de zile pentru a constata că sunt încălcări [n. red. în cadrul licitațiilor pentru aprovizionarea grădințelor cu produse alimentare], vă rog nu luați în derâdere, sau cum acolo unii purtători de cuvânt, nu-mi trebuie mie nici medalii nici nimic. Dar despre verificări și investigații eu am știut de luni de zile și mai știu și altele, dar nu vi le spun. V-am avertizat, pentru că, dacă v-am avertizat și nu înțelegeți, înseamnă că înțelegeți și vă asumați să greșiți în continuare. E absurd să nu auziți ceea ce vă spun aici, alături, atunci o să răspundeți inclusiv penal”, s-a adresat primarul către funcționarii de la primărie. 

Amintim că astăzi șeful Direcției Sănătate Mihai Moldovanu a prezentat astăzi raportul privind ancheta de serviciu pornită de primarul Capitalei Dorin Chirtoacă, după ce 17 persoane au fost reținute de procurorii Anticorupție și CNA într-un dosar ce vizează licitațiile trucate privind distrubuirea produselor alimentare alterate la grădinițe.

În urma prezentării raportului, primarul Capitalei a declarat că atât conducerea direcțiilor de pe sectoare dar și de la Direcția Generală Educație Tineret și Sport va fi schimbată în corpore.