Igor Dodon afirmă că va ține cont de poziția Moscovei față de formarea unei coaliții de guvernare, dar, în același timp, afirmă că nu acceptă ultimatumuri venite din Rusia.

Într-un interviu acordat tribuna.md, Dodon a comentat faptul că mai mulți analiști politici și jurnaliști afirmă că Moscova ar fi dat un ultimatum și nu ar accepta o coaliție de guvernare PSRM-PD.

Pentru mine sunt foarte importante relațiile cu Federația Rusă, este partenerul nostru strategic. Noi avem nevoie de relații bune, sub aspectul exporturilor, migranților, resurselor energetice, pe care le primim. Evident că pentru noi contează aceste relații, însă eu nu cred că poate fi vorba de ultimatumuri.”, a spus Dodon.

De asemenea, după ce a scos din nou în evidență faptul că relația lui Federația Rusă este una foarte importantă, Dodon a afirmat că va ține cont de poziția Rusiei vis-a-vis de formarea unei coaliții de guvernare.

„Voi ține cont de poziția oficială a Federației Ruse, pentru că eu am cu ei contacte oficiale – cu Președintele, cu oficiali responsabili de relațiile bilaterale. Evident că, și pe ei, și pe noi, ne interesează ca reușitele din ultimii 2-3 ani, grație înțelegerilor Președintelui Dodon cu Președintele Putin, să continue. Evident că, pentru continuitate, trebuie să avem Guvern, majoritate parlamentară care va putea discuta cu Moscova.”, a declarat Dodon pentru sursa citată.

Cu toate acestea, Dodon spune că nu e vorba de ultimatumuri venite de la Moscova și că nimeni nu trebuie să își permită să aibă o astfel de abordare față de R.Moldova.

Dar nu este vorba de ultimatum și nu credem că trebuie să ne permitem noi să punem ultimatumuri și nouă să ni se pună ultimatumuri. Da, noi înțelegem că suntem o țară micuță, dar dacă nu vom merge după interesul național și vom reieși din ultimatumurile spuse de comentatorii politici din Est sau Vest, atunci RM nu va avea viitor și tot timpul vom fi aruncați de pe un val pe altul.”, a precizat Dodon.

ppAmintim că principalul propagandist al Kremlinului, Dmitri Kiseliov, i-a împins pe reprezentanții Partidului Socialiștilor din R. Moldova și pe Igor Dodon spre o coaliție cu Blocul „ACUM”. Într-o emisiune de la postul „Rossia 1”, acesta a spus că „mărul otrăvit” s-a rostogolit spre Dodon, iar acesta trebuie să încline balanța spre o coaliție cu forțele antioligarhice și nu cu Partidul Democrat.

ppLa fel de important este să precizăm că potrivit, surslor redacției Deschide.MD, Dodon și președinta PSRM, Zinaida Greceanîi, au plecat astăzi la Moscova. În lipsa unor informații oficiale despre această vizită, avem toate premizele să credem că au mers să discute despre o eventuală coaliție politică la Chișinău.