Consulul R.Moldova în Odessa, Sergiu Șeptelici, ar fi fost rechemat din funcție, apoi reținut de procurorii anticorupție și ofițerii SIS, spun sursele Deschide.MD. Niciuna dintre instituțiile implicate în operațiune nu ne confirmă deocamdată această informație.

1 Vom aminti că Procurorii anticorupție au descins azi dimineață în Consulatul R.Moldova din Odessa. Operațiunea s-a desfășurat în comun cu ofițerii CNA și Serviciul de Informații și Securitate a RM, într-un dosar pornit pe fapte de corupție.

MAEIE s-a autosesizat cu privire la situația de la Consulatul Republicii Moldova din Odesa și este dispus să acorde organelor de resort tot suportul necesar în vederea elucidării cazului dat.

(UPDATE 15:59) Procuratura Anticorupție confirmă într-un comunicat de presă: Consulul R.Moldova în Odessa a fost adus acasă.

Procurorii anticorupție în comun cu ofețerii CNA și Serviciul de Informații și Securitate a RM, au descins, astăzi, în incinta Consulatului RM din Odesa.

Conform materialelor cauzei penale, în data de 6 aprilie 2018, Consulul RM din Odesa ar fi eliberat unui cetățean de origine arabă, viză de lungă ședere pe un termen de 60 de zile, contrat prevederilor legii. În schimbul serviciilor, bănuitul ar fi pretins și primit sume bănești în valoare de 100 euro.

Fiind audiat, bănuitul nu și-a recunoscut vina.

Pe numele său a fost pornită o cauză penală pe faptul coruperii pasive conform art. 324 alin. (4) Cod Penal. La moment în privința bănuitului a fost aplicată măsura de a nu părăsi țara pe un termen de 30 de zile.

Dacă acesta va fi găsit vinovat, el riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 1000 la 2000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de pînă la 5 ani.