Sergiu Cebotari, activistul Platformei „Demnitate și Adevăr”, condamnat ieri la opt ani de închisoare într-un dosar privind obligarea la muncă forțată și delapidare de avere, a părăsit R.Moldova cu mașina lui Alexandru Machdeon, directorul StarNet, înainte de a-și afla sentința de condamnare,

Activistul Platformei „Demnitate și Adevăr”, fostul Șef al Serviciului control financiar și audit intern din cadrul Î.S. „Poșta Moldovei”, Sergiu Cebotari, a părăsit Republica Moldova pe data de 16 martie prin punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Sursele noastre, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că Cebotari s-ar fi aflat într-un automobil de marca Porsche Cayenne cu numărul de înmatriculare K XX 900.

Automobilul în cauză ar aparține  lui Alexandru Machedon, unul dintre finanțatori PPDA, acesta fiind observat cu mașina Porsche Cayenne de mai multe ori prin oraș, dar și la evenimentele organizate de PPDA.

Mai mult ca atât, s-ar părea că pe Machedon și Cebotari nu-i leagă doar Platforma „Demnitate și Adevăr”, dar și compania StarNet. Cel puțin asta reiese dintr-o postare făcută pe Facebook de către Machdeon, care-l prezintă pe Cebotari ca fiind  „vice-director al companiei StarNet”.

„Colegul nostru – Sergiu Cebotari, vice director al companiei StarNet, a fost condamnat ieri de actualul regim la 8 ani de închisoare, fără ca instanța de fond să prezinte probe incontestabile, care ar dovedi cert și fără echivoc vinovăția acestuia”, scrie Machedon.

Amintim hotărârea în privința lui Sergiu Cebotari a fost pronunțată de magistrații Judecătoriei Ungheni. Potrivit deciziei pronunțate, Cebotari își va ispăși pedeapsa într-un penitenciar de tip semi-închis.

Totodată, Sergiu Cebotari trebuie să achite prejudiciile financiare care se presupune că le-ar fi cauzat foștilor săi angajați - 299 de mii de lei.

De asemenea, Cebotari a mai fost privat de dreptul de a desfășura activitate de administrare și de întreprinzător pe un termen de patru ani.

În anul 2016, la Inspectoratul de Poliție Nisporeni au fost depuse plângeri de la 16 persoane care l-au acuzat pe Cebotari că i-ar fi obligat să muncească forțat.

Tot acolo, un cetățean s-a plâns că același Cebotari i-ar fi furat averea, iar prejudiciile pretinse de toate aceste victime se ridică la peste 400 de mii de lei.

Comentând decizia instanței, președintele Platformei „Demnitate și Adevăr”, Andrei Năstase, în cadrul unei postări video pe Facebook, s-a arătat bucuros că Cebotari nu se află în R.Moldova și că i-a ascultat sfatul de a părăsi R. Moldova.

Potrivit lui Năstase, el va face tot posibiul ca acesta să obțină azil politic în unul din statele europene.