Șeful Poliției de Frontieră, Fredolin Lecari, a fost recent coleg de bancă cu vicedirectorul FBI, șefii de Poliție din Cipru, Dubai, Miami, San Francisco și cu șeful adjunct al Poliției din New York. S-a întâmplat în cadrul unuia dintre cele mai importante programe de formare a conducerii mondiale în domeniul aplicării legii - National Executive Institute (NEI). Fredolin Lecari a devenit, astfel, primul moldovean admis la cel mai înalt curs de calificare al FBI.

Procedural, selectarea noilor participanți este făcută anual de către divizia de formare profesională a FBI prin intermediul birourilor regionale ale FBI și ale atașaților FBI. De obicei, studenții ai acestui program pot deveni directorii executivi ai agențiilor de aplicare a legii care au în responsabilitate securitatea unei populații minime de 250 000 de locuitori sau au în subordine cel puțin 500 de ofițeri supuși jurisdicției.

Fredolin Lecari se regăsește în grupul celor circa 50 de șefi ai instituțiilor de aplicare a legii admiși anul acesta la cel mai înalt curs de calificare al FBI, lucru pe care ni-l confirmă și o fotografie postată pe Instagram de către șeful Poliției din Cipru.

Contactat de reporterii Deschide.MD, Lecari ne-a spus că informația este adevărată, însă a fost discret atunci când i-am cerut detalii. 

„Este adevărat, dar nu știu dacă e cazul să faceți știri din asta. Evident, admiterea la acest curs este o mândrie pentru mine cum, de altfel, și un pas important în cariera oricărui conducător al unei agenții de aplicare a legii. Selecția participanților la acest program este una riguroasă, iar efectele sunt pe măsura nivelului de rigurozitate. În plus, este și o frumoasă oportunitate de crearea a unor relații mai strânse cu ceilalți participanți, la rândul lor și ei șefi ai unor prestigioase instituții de aplicare a legii, Or noi suntem acolo cot la cot, de dimineață până seara, preț de mai multe zile”, a declarat Lecari pentru Deschide.MD.

„FBI National Executive Institute ”, a fost înființată în august 1975, când directorul FBI, Clarence Kelley, a însărcinat Academia FBI să elaboreze o propunere pentru un program de formare profesională a liderilor executivi din cadrul organelor de forță. Dimensiunile prioritare selectate pentru program, care pregătesc acum lideri locali și internaționali de aplicare a legii, au inclus: tendințe politice, economice și sociale naționale și internaționale care afectează funcția de poliție; etică și integritate; efectele acțiunii afirmative asupra politicilor de angajare și promovare; relatii media; relații de muncă; viitoarea structură a organizațiilor de poliție; finanțarea operațiunilor poliției; managementul crizelor; formare și probleme juridice; și impactul activității criminale asupra poliției.