Inspectoratul Național de Patrulare (INP) a lansat astăzi operațiunea „Girofar”. Aceasta este desfășurată pentru responsabilizarea șoferilor și prevenirea accidentelor rutiere cu implicarea autovehiculelor cu regim prioritar de circulație, cum ar fi pompierii, ambulanțele și mașinile poliției.

Astfel, timp de trei zile, angajații INP vor monitoriza deplasarea mașinilor cu regim prioritar pe străzile din capitală și traseele din țară, iar șoferii care nu vor acorda prioritate urmează a fi sancționați. De asemenea, pot fi sancționați și pietonii care creează dificultăți la deplasare, cele mai multe cazuri fiind depistate la trecerile pietonale, informează Moldpres.

INP a anunțat că doar în câteva ore de la lansare a operațiunii, au fost depistați peste 20 de șoferi care nu au acordat prioritate mașinilor cu girofar. Potrivit legislației, „conducătorii auto care nu acordă prioritate vehiculelor cu dispozitivele de semnalizare luminoasă și sonoră în funcțiune, se sancționează cu amendă de la 750 la 900 de lei cu aplicarea a patru puncte de penalizare”.

De precizat că astăzi, în jurul orei 15:00, la intersecția str. Cuza Vodă cu bd. Dacia din capitală a avut loc un accident rutier cu implicarea automobilului de serviciu al Inspectoratului de Poliție Botanica. Potrivit datelor preliminare, automobilul, în timp ce se deplasa regulamentar la culoarea verde a semaforului, a tamponat o tânără. În urma impactului, minora de 17 ani a fost transportată de un echipaj medical la Centru Mamei și a Copilului, pentru îngrijiri medicale.

La moment forțele de ordine stabilesc toate circumstanțele producerii accidentului rutie. Nu se cunoaște deocamdată dacă automobilul a fost implicat în operațiunea „Girofar”.