Medicii din cadrul Secției chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” au efectuat, pentru prima dată în R. Moldova, o intervenție chirurgicală la plămâni cu suturi mecanice endoscopice foarte costisitoare, numită lobectomie anatomică superioară videotoracoscopică.

Deși asemenea operații sunt efectuate deja de 20 de ani în lume, R. Moldova nu avea posibilități să procure instrumentarul necesar, unul destul de costisitor. Acest lucru însă a fost depășit.

Prima pacientă din Republica Moldova care a beneficiat de așa tip de intervenție are 66 de ani, diagnosticată cu tumoră malignă periferică lob superior pe stânga. Pacienta a fost deja externată.

Avantajele acestui tip de intervenție sunt o vizualizare foarte bună de către chirurgi a tuturor elementelor anatomice pulmonare, diminuarea traumatismului operator și a impactului actului chirurgical asupra organismului, durerea post-operatorie este semnificativ mai mică, deoarece incizia este mai mică, mușchii nu mai sunt secționați pe o suprafață mare, nu mai apar fracturi la nivelul coastelor, nu mai apar leziuni la nivelul nervilor intercostali, nu mai sunt necesare medicamente antialgice puternice etc.

De asemenea, pacientul se recuperează repede, iar după trei-patru zile este externat.

Lobectomia pulmonară este o procedură chirurgicală care constă în îndepărtarea unui lob pulmonar și, spre deosebire de chirurgia deschisă care se realizează printr-o incizie mare, la acest tip de intervenție se fac 2-3 incizii mici, fără depărtarea coastelor. Prin una dintre aceste incizii este introdus un toracoscop, un instrument subțire care are atașată o sursă de lumină și o cameră video care proiectează imaginile din interiorul toracelui pe un ecran, permitându-i medicului chirurg să vizualizeze cavitatea toracică și desfășurarea intervenției chirurgicale.

„Intervențiile chirurgicale videotoracoscopice se efectuează în lume deja de peste 20 de ani. Sunt operații moderne și efective, dar necesită costuri mai mari. Noi efectuăm, anual, până la 100 de operații videotoracoscopice în diferite patologii pleuro-pulmonare benigne, mediastinale și esofagiene. Se fac 2-3 incizii de 2-3 cm și cu ajutorul instrumentelor medicale se efectuează intervenția preconizată. Actualmente, datorită procurării suturilor mecanice endoscopice care sunt foarte costisitoare, am reușit să efectuăm și noi prima lobectomie videotoracoscopică anatomică. Selecția pacienților pentru așa tip de intervenție trebuie să fie destul de atentă”, declară Alexandru Toma, șeful Secțiiei chirurgie toracică a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Sursa: Ziarul Național