Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale exercită urmărirea penală în baza unei bănuieli rezonabile de comitere a infracțiunilor de evaziune fiscală și escrocherie, comisă de factorii de decizie a doi agenți economici înregistrați în regiunea transnistreană, începând cu anul 2018 și până în prezent. Astăzi au fost efectuate percheziții la domiciliile factorilor de decizie ai întreprinderilor vizate în anchetă, la sediile întreprinderilor, precum și în biroul de serviciu a unui angajat al Serviciului Fiscal de Stat.

Potrivit unui comunicat al PCCOCS remis presei, în cadrul investigațiilor desfășurate de PCCOCS în comun cu Serviciul de Informații și Securitate s-a stabilit că din anul 2018, doi agenți economici înregistrați în regiunea transnistreană au inclus date denaturate privind veniturile și cheltuielile. Aceștia s-au eschivat de a la achitarea TVA-ului în sumă de peste 3 mln lei.

„În continuare, urmărind un scop de profit, factorii de decizie a întreprinderilor nominalizate, au  depus acte cu conținut fals și au beneficiat de restituirea Taxei pe valoare adăugată, astfel prejudiciind bugetul de stat cu suma de aproximativ 1 milion de  lei”, scrie în comunicat.

În urma măsurilor speciale de investigație a fost stabilit faptul că  persoane din cadrul întreprinderilor vizate ar fi determinat un angajat al Serviciului Fiscal de Stat, să emită o decizie favorabilă privind restituirea din sumei de aproximativ 1 milion lei.  

„Astăzi, la 19.03.2019 de către procurorii și ofițerii PCCOCS în comun cu Serviciul de Informații și Securitate au fost efectuate percheziții la domiciliile factorilor de decizie ai întreprinderilor vizate în anchetă, la sediile întreprinderilor, precum și în biroul de serviciu a unui angajat al Serviciului Fiscal de Stat.Până la această etapă, au fost reținute două  persoane pe un termen de  72 ore, iar alte două persoane sunt audiate în calitate de bănuiți”, se mai arată în comunicat. 

Dacă vor fi găsiți vinovați de săvârșirea infracțiunii incriminate suspecții riscă pedeapsa cu închisoarea pentru infracțiunea art. 46, art. 244 alin. (2) lit. b) Cod penal, cu închisoare de pînă la 5 ani, iar pentru infracțiunea prevăzută de art. 46, art. 190 alin. (5) Cod penal, închisoare de la 8 la 15 ani.