Președintele Igor Dodon promite că va restaura monumentul fostului general rus Grigori Potiomkin vandalizat la Rădenii Vechi. Dodon spune că acest monument este parte a istoriei moldovenești și că el a dat indicați consilierilor pentru a începe lucrările de restaurare în cel scurt timp posibil.

„Noi trebuie să cunoaștem istoria meleagului nostru și să nu admitem astfel de acte de vandalism, or un popor care nu-și cunoaște trecutul – nu are viitor”, a scris Dodon pe Facebook.

Informația privind vandalizarea monumentului a fost confirmată de consilierul prezidențial pe probleme de cultură Corneliu Popovici și de către consiliul local. Monumentul a fost restaurat în 2016 de către Ambasada Federației Ruse. Știrea a fost preluată de presa rusă.

Surse din consiliul local au declarat pentru noi.md faptul că a fost sustras basorelieful de pe placa monumentului și a fost deteriorat soclul, a anunțat consilierul președintelui în domeniul Educației, Corneliu Popovici.

Obeliscul lui Grigore Potiomkin reprezintă un monument înălțat în 1792 pe locul unde a încetat din viață prințul Grigori Potiomkin, în drum său de la Iaşi spre Nikolaev.

În anul 2016 monumentul a beneficiat de o restaurare capitală la inițiativa Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova și susținută de autoritățile ruse. Printr-un acord semnat între misiunea diplomatică și autoritățile locale, Consiliul raional Ungheni şi Gimnaziul Rădenii Vechi şi-au asumat responsabilitatea de a supraveghea şi întreține monumentul şi curățenia în zonele învecinate, iar Ambasada Federaţiei Ruse şi-a luat angajamentul să amenajeze muzeul şi să susţină infrastructura Gimnaziului din Rădenii Vechi.

De menționat că este a doua oară când acest important monument istoric este distrus de rea-voința umană.

TASS scrie că vandalizarea monumentelor istorice în Republica Moldova are loc în mod regulat. „Au fost vandalizate în mai multe rânduri complexe memoriale, morminte ale soldaților sovietici, victime ale Holocaustului, veteranilor războiului din Afganistan, dar și monumente ale oamenilor de stat ruși care au lăsat o amprentă în istoria modovenească”, se menționează în știrea TASS. Potrivit jurnaliștilor ruși, toate acestea s-ar face la îndemnul politicienilor care pledează pentru unirea cu România și aderarea la NATO.

Presa rusă mai amintește și despre inițiativa din 2016 a fostului ministru al Apărării, Anatol Șalaru, de a crea un „muzeu al ocupației sovietice” unde urmau să ajungă toate tancurile monumente care au rămas după al Doilea Război Mondial. „Acesta a reușit să trimită acolo doar o singură mașină de război, care se afla pe teritoriul instituției de apărare. Inițiatorii au fost criticați dur de partidul socialiștilor al președintelui Igor Dodon și alte partide care au apărat monumentele”, scrie TASS.