După ce deputații blocului ACUM au încercat fără succes să ajungă azi la colegul lor, Gheorghe Petic, care se află în custodia Penitenciarului nr.17 (Rezina), acuzând autoritățile de îngrădirea accesului în instituția dată, Administrația Națională a Penitenciarelor vine cu mai multe precizări. Instituția dă de înțeles că aleșii poporului ar trebui să consulte legislația și să se conformeze normelor legale.

Potrivit unui comunicat al ANP, fără permisiunea organului de urmărire penală sau a instanței de judecată, vizita la un deținut este imposibilă.

Administrația Penitenciarului nr.17-Rezina nu este în drept să autorizeze întrevederea cu preveniții din penitenciar (inclusiv a prevenitului Petic), fără permisiunea specială a organului de urmărire penală sau instanței de judecată, în procedura căreia se află cauza penală. Totodată, conform prevederilor din Legea despre statutul deputatului în Parlament, deputatul are dreptul de a vizita, orice organ de stat şi obștesc, orice unitate, în modul stabilit de Biroul permanent, însă deputații nu au prezentat o hotărâre a Biroului permanent în sensul celor solicitate în cerere”, se precizează în comunicat.

Mai mult decât atât, deputații nici nu au înștiințat administrația penitenciarului, ceea ce, din nou, contravine legislației.

Potrivit Codului de executare, unii demnitari, inclusiv deputații în Parlament, pot vizita insituțiile penetenciare în scopul exercitării atribuțiilor de serviciu. Asemenea vizite, evident pot avea loc, fără permisiune specială, în cadrul controlului parlamentar cu respectarea prevederilor Regulamentului Parlamentului și înștiințarea prealabilă a adminsitrației penetenciarului în vederea asigurării securității. Despre un control parlamentar nu am fost înștiințați. În același timp, menționăm că această normă legală nu vine să anuleze procedurile ce ține de vizitarea deținuților sau preveniților în mod individual, proceduri care urmează a fi respectate. Prin urmare, reiterăm imposibilitatea de acordare a întrevederii solicitate, ținând cont de dispozițiile prohibitive ale normelor citate supra”, menționează reprezentanții ANP.

Amintim că deputații blocului „ACUM” au mers în această dimineață la Penitenciarul nr.17 (Rezina), solicitând acces la membrul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Gheorghe Petic, încarcerat aici, însă administrația instituției nu le-au permis accesul.

Detalii: VIDEO // Deputații „ACUM” au mers la penitenciar să-l vadă pe Gheorghe Petic