Ofițerii Centrului Național Anticorupție, dar și procurorii, au descins astăzi cu percheziții la postul vamal Sculeni și la sediul central al Serviciului Vamal. Acțiunile au loc într-un dosar de corupție, în care mai mulți vameși sunt suspectați că ar fi făcut să dispară din baza de date mai multe unități de transport cu plăcuțe de înmatriculare străine, care au trecut frontiera în R.Moldova.

Surse ale portalului Deschide.MD, sub protecția anonimatului, ne-au comunicat că este vorba despre un dosar de corupție în care cei vizați sunt bănuiți că ar fi radiat din baza de date mai multe unități de transport înmatriculate peste hotare și care s-au aflat mai mult de 180 zile consecutive pe teritoriul R. Moldova.
 
Solicitată telefonic, Mihaela Tarlapan, purtătorul de cuvânt al Porcuraturii Anticorupție, nu ne-a putut confirma informația, menționând că declarații în acest caz,  pot face doar reprezentanții CNA.
 
De altă parte, Angela Starinschi, ofițerul de presă al CNA și Bogdan Zumbreanu, șeful CNA, nu au răspuns la apelurile insistente ale reporterilor Deschide.MD.

Potrivit unui comunicat al Serviciului Vamal remis presei, în urma perchezițiilor CNA a fost dispusă inițierea unei anchete de serviciu.

„Serviciul Vamal va colabora cu organele de anchetă și își exprimă disponibilitatea acordării suportului necesar pentru elucidarea tuturor circumstanțelor producerii faptelor invocate”, scrie în comunicat.

UPDATE // 13:14// Centrul Național Anticorupție confirmă declarațiile surselor noastre printr-un comunicat remis presei.

Conform comunicatului CNA,  schema de corupţie, pusă pe roate de câţiva angajaţi ai Serviciului vamal, a fost documentată şi deconspirată de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie.

„Un şef, responsabil de gestionarea bazelor de date ale Serviciului vamal, 3 inspectori şi doi intermediari, au fost reţinuţi, în această dimineaţă, fiind suspectaţi că ar fi pretins sitematic sume de bani pentru a elimina sau a influenţa radierea din sistemul informaţional date cu privire la evidenţa automobilelor cu numere de înmatriculare străine”, scrie în comunicat.

Potrivit denunţătorilor, rolul intermediarilor era de a influenţa persoane publice din cadrul Serviciului vamal în vederea modificării informaţiei din bazele de date cu privire la „intrarea” sau „ieşirea” din ţară a automobilelor cu numere străine.

Deşi, potrivit legii, maşinile cu numere de înmatriculare străine au dreptul să se afle pe teritoriul Republicii Moldova nu mai mult de 180 de zile, prin intermediul sistemului informaţional se bifa ieşirea autoturismului din ţară, fără ca acesta să părăsească postul vamal. Pe parcursul urmăririi penale, au fost identificate mai multe cazuri de manipulare a sistemului informaţional al Serviciului vamal, pentru fiecare maşină taxa fiind de 400 de euro.

În prezent, percheziţiile sunt în desfăşurare la Serviciul vamal (sediul central, Chişinău) şi la postul vamal Sculeni (Ungheni). Dimineaţa, au fost reţinuţi trei inspectori ai postului vamal Sculeni, şeful direcţiei dezvoltare şi securitate informaţională a Serviciului vamal şi doi intermediari. Pe cazurile descrise au fost pornite cinci cauze penale, conexate într-o procedură, pe faptul comiterii coruperii pasive, traficului de influenţă şi complicităţii la corupere pasivă.


Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, persoanele publice riscă până la 10 ani de închisoare,amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii, pe un anumit termen, iar intermediarii – până la 6 ani de puşcărie şi amenzi.