Cetățeanul moldovean suspectat de terorism la Moscova a primit mandat de arest. Patru presupuși teroriști, printre care un cetățean moldovean, au fost reținuți în capitala rusă acum o zi. Toți cei patru presupuși teroriști care, potrivit FSB-ului, urmau să comită o serie de atacuri teroriste la Moscova, au primit mandat de arest până la mijlocul lunii februarie.

Astfel, cei trei cetățeni ai Republicii Tadjikistan – Abror Haidarov, Tamerlan Țeceoev, Hismattul Naimov și cetățeanul Republicii Moldova, Victor Fedorovici, au fost puși sub arest până pe 14 februarie, transmite Interfax.

Toți cei patru pledează nevinovați. Victor Fedorovici a declarat că el a procurat un automat pentru un om care poartă numele Muhamed, pe care l-a cunoscut pe o rețea de socializare.

Haidarov a declarat în instanță: „Eu sunt om simplu, nu cunosc pentru ce am fost arestat. Nu am cumpărat și nu am vândut nimic. Am fost taximetrist timp de trei luni. Am o atitudine negativă față de Statul Islamic”, a declarat Haidarov la judecată.     

Potrivit anchetatorilor ruși, toate cele patru persoane arestate au trecut un curs de instruire în taberele Statului Islamic. Acolo ei au dobândit abilități pentru realizarea unor acțiuni conspiraționiste și de rezistență față de forțele de ordine. Aceștia sunt bănuiți de infracțiuni în temeiul articolelor „pregătirea pentru atac terorist” și „fabricare ilegală de bombe”.  

Amintim că FSB-ul a reținut patru persoane suspectate de organizarea unor atacuri teroriste la comanda organizației Statul Islamic, printre care se află și un cetățean al Republicii Moldova.

Suspecții ar fi acţionat potrivit instrucţiunilor primite de la un emisar al ISIS aflat în Turcia. Nu este clar dacă vizau Moscova sau și alte orașe.

„Serviciul Federal de Securitate a suprimat activitatea unui grup subversiv și terorist format din cetățeni ai Republicii Tadjikistan și un cetățean al Republicii Moldova, care intenționau să comită o serie atacuri teroriste de amploare la Moscova, utilizând dispozitive explozive de capacitate mare”, a comunicat FSB-ul. 

În apartamentele acestora din capitala rusă și regiunea Moscova au fost găsite și confiscate arme de foc automate, muniții, dispozitive explozive fabricate artizanal, dar și o cantitate semnificativă de substanțe explozive pentru fabricarea dispozitivelor explozive de capacitate mare.

„Atacurile teroriste erau puse la cale sub îndrumarea directă a unui emisar al organizației teroriste Statul Islamic, care se află în Turcia. Acest emisar este dat în căutare internațională de către organele de drept ale Republicii Tadjikistan”, se spune în comunicatul FSB.