O încercare banală a unui bărbat de a se opri din beție, a adus-o pe sora sa, dar și pe concubinul acesteia, un polițist de la IP Căușeni, pe banca acuzaților. Cazul, care pare a fi un scenariu de film dramatic, a avut loc în luna mai a anului 2016, în ajunul Paștelui Blajinilor, în localitatea Tănătari din raionul Căușeni. Magistrații Curții de Apel au decis ieri soarta acestora. Polițistul a fost achitat, iar concubina sa a fost condamnată la patru ani de închisoare, cu suspendare condiționată de executare a pedepsei pe un termen de probațiune de 2 ani.

Femeia condamnată, Mariana, locuia în casa părintească împreună cu fiul său minor, cu concubinul său,Valentin, dar și cu fratele Lilian, care, după moartea tatălui acestora, începuse să ducă un mod de viață anormal, fiind mai mereu în stare de ebrietate. Problemele cu justiția au început după ce o consăteancă a venit la ea în ospeție, unde l-a găsit pe fratele Marianei într-un șopron din curte, legat cu lanțuri la picioare. Femeia a alertat poliția.

Fiind audiată, Mariana a povestit oamenilor legii cu lux de amănunte cum s-a întâmplat totul, iar din declarațiile ei, incluse în hotărârea judecătorească, reiese că fratele său a fost cel care ar fi rugat-o să-l lege, pentru ca să nu mai bea, fapt confirmat inclusiv de acesta.

Chiar și așa, judecătorii au condamnat-o pe Mariana pentru că l-ar fi sechestrat și privat de libertate pe fratele ei.

„Du-te şi adu lanţul cu care am scos parii de la vie”

În data de 6 mai 2016, Mariana, în timp ce se afla acasă, în ajun de Paștele Blajinilor, a încercat să vorbească cu fratele său ca să-l convingă să renunțe la bețiile interminabile, iar acesta a rugat-o să-l lege cu un lanț în șopronul din gospodărie. 

Fratele său Lilian, aflându-se în stare de ebrietate i-a zis să aducă lanțul cu care a scos parii din vie, iar când a revenit, el deja pregătise sârma şi cleştele. Singur s-a dus în șopron și s-a legat de picior, după care a chemat-o pe Mariana să-l lege şi la al doilea picior, ceea ce a și făcut. Mai târziu, tot la rugămintea fratelui, Mariana a adus o plapumă şi o căciulă, după aceasta și-a trimis feciorul să-i ducă de mâncare.

Casa acestora se află în imediata apropiere a cimitirului din localitate. Fiind în ajun de Blajini, la poarta ei a venit o consăteancă care a cerut să-i împrumute niște unelte pentru a face curățenie la morminte, dar, în același timp, mai venise și o vecină care a cerut un pahar de vin, de sufletul tatălui său.

Mariana le-a chemat pe cele două femei în curte, a adus un ulcior de vin și toate trei s-au așezat la masă și au început să-și pomenească morții.

Larisa, consăteanca care a venit după unelte, a simțit miros de țigară și a întrebat dacă mai este cineva acasă, iar Mariana i-a răspuns că Lilian este în șopronul din curte, care se afla la o distanță de aproximativ trei metri de masă. Mariana a intrat în casă să pregătească niște pomeni, iar când a ieșit din nou afară, a văzut-o pe Larisa cum îl servea pe Lilian cu vin. 

Ea a văzut că Lilian este legat, dar nu a întrebat și nici nu a zis nimic. A continuat să-l servească cu vin, chiar dacă Mariana îi ceruse să nu facă asta. Lilian putea liber să se dezlege și să iasă afară, dar nu a făcut-o.

„S-a trezit în curte cu patru polițiști”

După ce cele două femei au plecat, Mariana s-a culcat, iar pe la ora 16:00, a fost trezită de către feciorul său care a anunțat-o că în curte au venit patru polițiști, între care se afla șeful de post din localitate.

Oamenii legii au întrebat-o unde este fratele ei, iar ea i-a codus la coteț, acolo unde Lilian era în stare de ebrietate și cu picioarele legate. Nu peste mult timp au sosit mai mulţi poliţişti, dar și procurorul Ion Oborocean, care au intrat în coteț ca să discute cu Lilian.

În jurul orelor 19:00, acasă a venit Valentin, concubinul Marianei, care activa în calitate de polițist la IP Căușeni. Acesta a întrebat-o ce s-a întâmplat acasă, căci el este învinuit că l-ar fi legat pe Lilian, după care a plecat la primărie. Mai târziu, Mariana a fost anunțată la telefon despre faptul că Valentin a fost arestat.

„Lilian avea posibilitate să se dezlege foarte uşor. Când a venit poliţia, Lilian era în stare avansată de ebrietate, dar nu cădea pe jos. Până la această situație, Lilian, de o lună jumătate nu şi-a revenit din beții. Zilnic, consuma alcool. La discuţia procurorilor cu Lilian, nu am asistat, chiar dacă am insistat să fiu prezentă. Pe 06 mai 2016, la orele 17-18, Lilian a fost luat de acasă de către polițiști și procurori. Lilian s-a întors de la politie a doua zi dimineaţă. După aceasta situație, Lilian a încetat să mai consume alcool. Avea stare post alcoolică, însă gândirea era clară și a conştientizat acţiunile sale. Lilian i-a spus că Valentin nu-i vinovat şi că vrea să întreprindă acţiuni pentru a salva situaţia dată, că totul a pornit de la un joc şi s-a ajuns la o situaţie serioasa”, se arată în declarațiile Marianei, făcute în fața magistraților.

„Eram beat, nebun și nu-mi dădeam seama ce vorbesc”

Când Lilian s-a întors de la poliție, i-a spus că le-a declarat oamenilor legii că Valentin a fost cel care l-a legat în șopron și că ar fi făcut asta din data de 3 mai, chiar dacă Mariana susține că Lilian a stat legat în șopron numai în data de 6 mai, și atunci cel mult jumătate de zi.

Mariana l-a întrebat pe Lilian de ce a depus aceste declaraţii, iar el i-a zis că ţine ură pe Valentin pentru faptul că nu-i permite să consume alcool, adăugând vorbele lui Lilian: „eram beat, nebun şi nu-mi dădeam seama ce vorbesc”.

Ulterior, s-au adresat la avocat pentru ca Lilian să fie în mod repetat audiat. În prezenţa avocatului, Lilian a declarat situaţia reală, care corespunde cu declarațiile făcute de Mariana în şedinţa de judecată.

„Ce le-a spus magistraților, polițistul Valentin, concubinul Marianei”

Dimineață a mers la servici, iar seara, întorcându-se acasă, când a coborât din microbuz în centrul satului s-a întâlnit cu procurorul Ion Oborocean și șeful serviciului securitate publică. Cei doi l-au oprit şi l-au întrebat de unde vine, la care a răspuns că de la serviciu, iar ei i-au spus să meargă la primărie, unde se afla procurorul, Diana Grigorev.

Ajuns la Primărie, Valentin a văzut că acolo se aflau mai mulţi polițiști,  fratele Marianei, iar într-un automobil era procurorul Diana Grigoriev, care i-a interzis să vorbească cu Lilian și colegii săi.

Grigoriev l-a anunțat despre faptul că Lilian a scris o plângere pe numele său, prin care susține că l-a legat cu lanțul în șopron, dar Valentin a negat acuzațiile.

La insistența procurorului, Valentin a scris o explicație, iar aceasta i-a zis că este liber să plece și că se vor clarifica cu această situație, după sărbătorile pascale. Când Valentin a coborât din automobilul procurorului, în fața primăriei din sat și-a făcut apariția și Larisa, consăteanca care fusese în vizită la Mariana, tot ea fiind și cea care ar fi anunțat poliția despre acest caz. 

Larisa l-a luat la rost de față cu oamenii legii, însă Valentin nu a reacționat și s-a dus spre casa Marianei. Mai târziu, Valentin a fost chemat din nou la primărie, după care a fost chemat la IP Căușeni, unde era așteptat de către procurorul Ion Oborocean. Acesta i-a comunicat că pe numele său a fost pornită o cauză penală și a fost reținut pentru 72 de ore, după care a primit mandat de arest la domiciliu timp de două luni, în apartamentul său din orașul Căușeni, timp în care nu s-a mai văzut cu Lilian. Însă, după o perioadă de timp, l-a întrebat pe Lilian de ce a zis că el l-a legat în șopron din data de 3 mai, chiar dacă în acea zi Valentin se află în tură, fapt confirmat și de certificatele eliberate de IP Căușeni. Lilian i-a zis că era supărat pe el pentru faptul că nu-i permitea să bea, dar și că l-ar fi dat pe mâna poliției, după ce a săvârșit un furt în proporții neînsemnate.

„Lilian a băut non-stop timp de o lună, după moartea tatălui său”

Lilian, fratele Marianei, fiind și partea vătămată din dosar, a declarat în instanța de judecată că, după ce i-a decedat tatăl, s-a apucat de băut, iar sora sa și Valentin îi țineau morală.

„Valentin nu este vinovat cu nimic, el a spus să las băutura”, a fost declarația lui Lilian în fața magistraților, după care le-a povestit cum el singur s-a legat cu lanțul de piciorul drept, iar de cel stâng a rugat-o pe sora sa să-l lege.

Lanțul era legat cu o sârmă de un par și nu avea lacăt. El a solicitat să fie legat, din proprie inițiativă, dar nu ține minte ce le-a declarat polițiștilor. Totodată, a menționat că Larisa, femeia care a chemat poliția, era la rândul ei beată.

Lilian spune că a fost audiat a doua oară când și-a venit în fire. Când a fost audiat prima dată, se afla într-o stare în care nu-şi dădea seama de acţiunile sale.

„A hotărât să-şi revină după starea de alcool, iar sora Mariana îl certa că se apropie sărbătoarea de prohoade, şi a hotărât să se izoleze. Astfel, s-a legat la un picior cu un lanţ, iar celălalt capăt l-a legat de teasc. La al doilea picior a rugat-o pe Mariana să-l lege ca să o convingă că într-adevăr vrea să-şi revină din beție. În acel șopron, lângă el avea doi litri de vin sticlă de vin de 2 litri pentru a-și reveni după mahmureală. Pe Valentin avea ciudă, deoarece permanent îi vărsa vinul ca să nu mai consume. În acea zi, Valentin nu era acasă. A menţionat că-şi ascunde în diferite locuri sticle cu vin. De fapt, dânsul este vinovat, singur s-a legat ca să-și convingă apropiații că vrea să-și revină din beție. Cu Valentin se află în relaţii bune și  permanent îi cumpăra țigări din banii. Lilian zice că era întreținut de către Mariana și Valentin căci nu are alte venituri”, se arată din declarațiile lui Lilian din hotărârea magistraților.

„La audieri nu am spus adevărul, în judecată am spus adevărul”

Lilian a confirmat că în cadrul audierii la urmărirea penală se afla în stare de ebrietate, și că nu susţine declaraţiile făcute atunci. 

„Nu am cerut să fiu dezlegat seara. Când a venit Larisa, i-am întins cleştele ca să mă dezlege, iar ea s-a speriat și a făcut câțiva pași înapoi, apoi a spus ca altcineva o să mă dezlege. Când am fost la spital, nu ţin minte dacă am spus medicului ceva. Peste 2-3 zile mi-am revenit şi mi-am dat seama  de ceea ce am făcut. Am depus cerere la poliţie, indicând că Valentin nu este vinovat cu nimic. Mariana a scris cererea, iar eu am semnat-o personal cu mâna dreaptă. La ziua de azi suntem împăcaţi și nici nu ne-am certat”, le-ar fi spus Lilian magistraților.

În acea zi, procurorul şi poliţiştii au văzut că dânsul se afla în stare de ebrietate. De acasă a fost transportat la poliţie, apoi la spital. A menţionat că de atunci nu a mai băut şi că îşi dă seama de declaraţiile depuse. Lilian le-a mai spus că a fost audiat atunci când se afla în stare de ebrietate și că nu ține minte ce le-a povestit procurorilor, dar că ceea ce le-a spus nu corespunde cu adevărul. Adevărul l-a spus în fața magistraților și nu are nici un fel de pretenţii faţă de Mariana și Valentin, dar și că nici nu-și doreşte să fie traşi la răspundere.

Magistrații de la Judecătoria Căușeni, analizând materialul probatoriu, dar și declarațiile făcute de către persoanele implicate în acest caz, a decis să-i achite pe Valentin și Mariana, menționând că  faptele celor doi nu întrunesc elementele unei infracțiuni. Decizia istanței de fond, i-a dezamăgit pe procurori, așa că aceștia au contestat-o la Curtea de Apel, unde, în ședința de ieri, magistrații au admis parțial apelul procurorilor și au casat decizia Judecătoriei Căușeni, doar în  privința Marianei, pe care au recunoscut-o vinovată.

Astfel, Mariana, mamă a unui minor, sora lui Lilian, cel care a declarat judecătorilor că ea nu este vinovată, s-a ales cu o pedeapsă de 4 (patru) ani închisoare, cu ispășirea în penitenciar de tip semiînchis pentru femei. Însă, în conformitate cu art.90 alin.(1) Cod penal, executarea pedepsei se suspendă condiționat pe un termen de probațiune de 2 (doi) ani.