Redacția DESCHIDE.MD a obținut câștig de cauză la Curtea de Apel Chișinău în fața Elenei Pahomova, jurnalistă la postul de casă al lui Dodon, NTV și autoarea scenariului documentarului „Istoria Moldovei”, în care este prezentată în mod propagandistic și deformat o istorie a Moldovei.

În 2017, Elena Pahomova a dat DESCHIDE.MD în judecată pentru „apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale”, cerând suma de 100 000 lei pentru repararea prejudiciului moral, precum și încasarea cheltuielilor de judecată. 

Pahomova a fost atinsă de un material publicat pe Deschide.MD semnat de Marcela Țușcă și intitulat „Dodon & Co production prezintă : „Istoria Moldovei” - manual identitar pentru "Națiunea Civică".

În materialul Deschide.MD, Pahomova este descrisă ca o „fostă jurnalistă, actuală boschetară prin ghenele de gunoi ale propagandei sovietice”. Deși Pahomova a reclamat mai multe fragmente din material, acest pasaj i-a atins coardele sensibile și a mânat-o la Judecătorie.
 

Pahomova mai reclama faptul că „capodopera” propagandistică „Istoria Moldovei” i-a fost catalogată drept „o mostră de analfabetism istoric şi protocronism flagrant, din care se desprind aceleaşi „teze din iulie”, formulate şi altă dată de Tkaciuk în largi interviuri..., sau rostogolite pe site-uri de pseudo-ştiinţă istorică...”.

Astfel, în luna mai 2018, Judecătoria Chișinău cu sediul Râșcani, a admis parțial cererea Pahomvei.

Pahomova a avut câștig de cauză în prima instanță, care a cerut retragerea din material a pasajelor încriminate și anume: „”Elena Pahomova, fostă jurnalistă, actuală boschetară prin ghenele de gunoi”, ”Filmul – adevărată capodoperă a geniului propagandistic – te marchează prin pudoarea aceea ticăloasă, tipică prostiei de salon”, ”Documentul este o mostră de analfabetism istoric și protocronism flagrant”, instanța de fond considerându-le „defăimătoare”. De asemenea, Deschide.MD era obligat la plata unui prejudiciu material de 1000 de lei, a taxei de stat la depunerea acțiunii în valoare de 100 lei) și la plata a 150 lei pentru pretenția privind repararea prejudiciului moral, proporțional părţii admise din pretenţie. De asemenea, Deschide.MD era obligat să aducă scuze personale Elenei Pahomova, pentru expresia ”actuală boschetară prin ghenele de gunoi”. În rest, pretențiile Pahomovei au fost respinse ca neîntemeiat chiar și de către instnața de fond.

Deschide.MD a decis să atace respectiva decizie, considerând-o profund injustă

Ca urmare, DESCHIDE.MD a contestat încheierea primei instanțe la Curtea de Apel, care, zilele trecute, a făcut dreptate în acest caz, casând cererea  admisă de Judecătoria Râșcani, considerând că materialul în cauză nu a lezat în niciun fel demnitatea Elenei Pahomova.

ppAmintim că filmul documentar „Istoria Moldovei” nu doar că a abundat în falsuri istorice, dar a și folosit imagini cu copii ai unor cetățeni români fără a fi fost cerut acordul părinților.