Guvernul va plăti u peste 40 000 de dolari avocații care au reprezentat Republica Moldova în litigiul cu EnergoAlliance, companie care are legături cu laundromatul rusesc și care a fost adusă în R. Moldova de raiderul Veaceslav Platon.

Pe agenda Executivului este o Hotărâre de Guvern care spune că „se alocă Ministerului Justiţiei, din fondul de rezervă al Guvernului, suma echivalentă în lei a 41 551,21 dolari SUA, ce constituie plata onorariului biroului de avocați Bukh Law Firm, P.C., New York, pentru reprezentarea intereselor statului la examinarea cauzei iniţiate la cererea depusă de OOO „Энергоальянс” privind recunoașterea și executarea pe teritoriul Statelor Unite ale Americii a hotărîrii arbitrale a Tribunalului arbitral ad-hoc din 25 octombrie 2013”. 

Energoaliance a fost implicată în legalizarea fondurilor murdare provenite din Federația Rusă, fenomen cunoscut sub denumirea de Laundromatul rusesc. Mai exact, firma ucraineană a garantat plata unei datorii de 30 de milioane de dolari pe care offshorul britanic Valemont Properties Ltd o avea față de alt offshore – Westburn Enterprises Ltd. Ambele offshoruri au jucat roluri cheie în Laundromat.

Westburn Enterprises a mai apărut în investigația „Chirie de lux în Londra pentru fiica judecătorului Muruianu" și în „Grupul Shor din spălătoria rusească", iar Valemont Properties Ltd în „Matrioșka din Bentley".

Și compania Komstroy, care a fuzionat în 2013 cu Energoalians și i-a devenit succesoare de drept, are conexiuni cu Laundromatul. Asociatul majoritar, Dmitro Sarnaţki (60%), este partener de afaceri cu Vitaliy Podvishevskyy, ambii din Ucraina. Ultimul este un interpus de-al controversatului bancher moldovean Veaceslav Platon, unul dintre arhitecții Laundromatului, condamnat anul trecut în Republica Moldova, în primă instanță, în două dosare penale.

Mai mult, Podvishevskyy a deținut și 4,33% din acțiunile Moldindconbank, instituţie bancară din Moldova folosită în Laundromatul rusesc de 20 de miliarde de dolari.

---------------------------------- Ținem să precizăm că recent Deschide.MD a publicat o înregistrare audio din care reiese că unul dintre apropiații lui Vlad Plahotniuc a fost abordat anterior, în tentativa de a-și recupera banii din acțiunile Moldova Agroindbank, de Veaceslav Platon, în vastul proces de curățare a sistemului bancar. Raiderul a venit și cu o ofertă, care la prima vedere pare tentantă, și anume 2/3 din EnergoAlliance dar care până la urmă nu a fost acceptată.