Campania electorală și alegerile au trecut, dar ecoul lor încă se mai simte în cadrul organelor de drept. De exemplu, poliția și procurorii din Cantemir examinează un proces penal în care un bărbat s-a plâns pe un localnic, care l-ar fi îndemnat ca, împreună cu soția, să voteze pentru Partidul „Șor” în schimbul unei recompense bănești, pe care nu a mai văzut-o.

Este vorba despre un bărbat în vârstă de 51 de ani,din localitatea Baimaclia, din raionul Cantemir. În ziua alegerilor din 24 februarie, acesta a apelat la serviciul 112 și a anunțat că atât el, cât și soția sa, au fost trași pe sfoară de un cosătean, care le-ar fi promis o recompensă  bănească dacă cei doi își vor da votul pentru Partidul „Șor”, însă, după ce au votat, nu au mai primit nimic.

Andrei Sârbu, șeful IP Cantemir, a declarat telefonic pentru Deschide.MD că pe acest caz a fost inițiat un proces penal pentru escrocherie, iar în prezent se fac cercetări pentru a stabili toate circumstanțele.

„Noi am vorbit cu persoana. Aceasta a chemat poliția și a anunțat că un consătean în vârstă de 58 de ani i-ar fi propus bani, dar nu spune despre ce sumă este vorba, pentru ca, împreună cu soția, să voteze pentru Partidul Șor, și chiar dacă el și soția sa au votat așa cum s-au înțeles, consăteanul nu i-a răsplătit. A fost audiat și bărbatul acuzat, însă acesta neagă că ar fi avut așa discuție cu ultimul. Este pornit un proces penal și se investighează”, ne-a spus Sârbu.

Sârbu ne-a mai declarat că bărbatul care a sunat la poliție, a fost condamnat anterior și s-ar fi aflat în stare de ebrietate.

Alina Șargu, purtătorul de cuvânt al Partidului „Șor” a venit cu o reacție în care declară categoric că în localitatea respectivă nu au organizație primară de partid, membri de partid sau activiști.

„În satul Baimaclia, raionul Cantemir nu s-a făcut agitație electorală în favoarea Partidului ȘOR în timpul campaniei electorale. Locuitorilor acestui sat pur și simplu nu a avut cine să le promită bani în schimbul voturilor, nemaivorbind de faptul că Partidul Politic ȘOR, în general, nu a utilizat astfel de metode. Noi, la fel ca alți concurenți electorali, am organizat acțiuni electorale în masă, am distribuit materiale promoționale ale partidului, dar niciodată nu am propus și nu am promis bani în schimbul voturilor. Ar fi o acțiune lipsită de sens, deoarece votul real al alegătorilor nu poate fi controlat”, se arată în reacția Partidului Șor.

Este de menționat că în urma alegerilor din 24 februarie, Inspectoratul Genral al Poliției examinează cel puțin 50 de cazuri de corupere a alegătorilor.

În legătură cu aceasta, Partidul Politic ȘOR declară categoric că în localitatea respectivă nu are organizație primară de partid, membri de partid sau activiști. În satul Baimaclia, raionul Cantemir nu s-a făcut agitație electorală în favoarea Partidului ȘOR în timpul campaniei electorale. Locuitorilor acestui sat pur și simplu nu a avut cine să le promită bani în schimbul voturilor, nemaivorbind de faptul că Partidul Politic ȘOR, în general, nu a utilizat astfel de metode.

 

Noi, la fel ca alți concurenți electorali, am organizat acțiuni electorale în masă, am distribuit materiale promoționale ale partidului, dar niciodată nu am propus și nu am promis bani în schimbul voturilor. Ar fi o acțiune lipsită de sens, deoarece votul real al alegătorilor nu poate fi controlat.