O intervenție de protezare individualizată a osului cranio-facial a fost realizată cu succes în Republica Moldova de către chirurgii de la Institutul de Medicină Urgentă. Intervenția a fost făcută unui bărbat în vârstă de 28 de ani, ce prezenta un defect osos post traumatic, al osului frontal, zigomatic și orbitei.

Pacientul a fost supus unei prime intervenții chirurgicale în regim de urgență, în rezultatul căreia barbatului i-a fost salvată viața. 

Ulterior, în baza datelor tomografiei computerizate a fost planificat modelul virtual a suprafeței scheletului osos și design-ul protezei din titan în baza părții ne afectate ce prevedea orificii pentru suspendare mușchilor faciali și conținutului orbitei, iar medicii chirurgi au efectuat intervenția de reconstrucție.

Intervenția chirurgicală a fost efectuată în prima jumătate a anului 2018.

"Bărbatul a avut o evoluție post-operatorie fără complicații, la aproximativ 12 luni postoperator implantul fiind integrat perfect în organism, fără vreun semn de respingere. Totodată, în perioadă de recuperare, acesta s-a aflat sub supravegherea medicilor atât pentru monitorizarea stării de sănătate cât și pentru efectuarea procedurilor medicale necesare. Iar prin reintegrarea sa în comunitate, starea psihologică a pacientului a fost îmbunătăţită", se arată într-un comunicat emis presei.

Notă: Titanul este un element chimic cu densitate mică și este un metal de tranziție dur, lucios și rezistent la coroziune (inclusiv față de apa de mare, apa regală și clor), de culoare argintie. Este al nouălea cel mai răspândit element, alcătuind 0,6% din scoarța terestră. Titanul poate fi folosit în combinații cu fierul, vanadiul, molibdenul, cu scopul de a produce aliaje puternice și ușoare pentru industria aerospațială (motoare cu reacție, proiectile sau nave spațiale), uz militar, procese industriale (chimicale și petro-chimicale, uzine de desalinizare, hârtie), automobile, agro-alimentare, proteze medicale, implanturi ortopedice, instrumente și pile dentare, implanturi dentare, bijuterii, telefoane mobile și alte aplicații. Doar 5% din producția anuală este folosită pentru a produce Titan sub formă de metal.