Cei doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii reținuți de către separatiștii transnistreni au fost eliberați după aproximativ trei ore de verificări, inclusiv a tehnicii de calcul care urma să fie folosită în ziua alegerilor. Coincidență sau nu, dar incidentul are loc exact în ziua în care partea moldovenească din cadrul Comisiei Unificate de Control a cerut la ședință ca partea transnitreană să nu creeze impedimente la alegerile din 24 februarie. În același timp reprezentanții CEC spun că vor înlocui pentru ziua alegerilor tehnica care a fost sechestrată de separatiști.

Sergiu Golovaci, reprezentantul MAI în cadrul Comisiei Unificate de Control a declarat pentru Deschide.MD că acest caz este unul foarte grav.

„Șefa de la secția de votare din Anenii Noi și secretara sunt domiciliate în satul Chircăiești. Ele plecau de la serviciu spre domiciliu pe traseul pe care circulă cu regularitate, chiar și în situații nelegate de activitatea electorală. Ele au fost stopate la post, fiind indentificate ca membre a comisiei electorale”, a spus reprezentantul MAI.

Golovaci spune că urmează să fie clarificată situația cum a fost depistat faptul că ele sunt membre ale comisiei electorale. 

„Grănicerii transnistreni au cotrobăit trei ore în acele calculatoare, apoi le-au întors. Doamnele au ajuns în custodia poliției moldovene pentru a oferi detalii”, a declarat Golovaci.

Reprezentantul MAI a adăugat că reținerea membrelor comisiei electorale a coincis cu ședința Comisiei Unificate de Control în care delegația moldovenească a prezentat o declarație ca partea transnitreană să nu creeze impedimente la alegerile din 24 februarie. Grav este faptul că delegația moldovenească la Comisia Unificată de Control a solicitat ieșirea observatorilor militari și comandamentul militar din municipiul Tighina pentru a documenta incidentul însă partea transnistreană nu a permis acestora să de deplaseze.

„Doar misiunea OSCE va ajunge în curând la fața locului. Mecanismele de pacificare au fost blocate de transnistreani”, a subliniat Golovaci .

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Electorale Centrale susține că atât persoanele cât și tehnica pe care o aveau la ele au fost eliberate de separatiști. În același timp, Rodica Sârbu a ținut să precizeze că instituția pe care o reprezintă a decis să schimbe pentru ziua alegerilor tehnica de calcul care a ajuns pe mâinile transnitrenilor.

„Condamnăm un astfel de comportament din partea așa-numitor autorități din stânga Nistrului. CEC va investiga cazul dat și se va expune la final. Pentru moment am decis, din motive de securitate, să înlocuim pentru ziua alegerilor tehnica de calcul care a fost reținută”, a declarat pentru Deschide.MD Rodica Sîrbu. 

----------------------------------- Amintim că doi funcționari electorali din Anenii Noi și șoferul mașinii cu care se deplasau au fost reținuți de către separatiștii transnistreni. Este vorba despre președintele și secretarul secției de votare numărul 48/10, creată pentru votarea cetățenilor din regiunea transnistreană.

Toți trei au fost reținuți la ieșirea din satul Varnița de către reprezentanții structurilor de forță de la Tiraspol, în timp ce se întorceau de la o instruire electorală din satul Chircăiești, unde este amplasată secția de votare.

Potrivit informațiilor de la poliție, funcționarilor electoral le-au fost sechestrate două laptopuri folosite la instruire.