Autoritățile au documentat aproape patru luni acțiunile ilegale ale unui grup de persoane care au pus pe roate o afacere cu documente oficiale false. Aceștia au creat o tipografie calndestină unde tipăreau cărți de identitate românești și permise de conducere auto moldovenești.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, două persoane sunt cercetate penal pentru comiterea infracțiunii de fabricare și punere în circulație a documentelor oficiale. 

„În cadrul cauzei penale gestionate, au fost efectuate un șir de măsuri speciale de investigaţie şi acţiuni de urmărire penală. S-a stabilit că cei doi suspecți, cu ajutorul utilajelor și a tehnicii speciale destinată contrafacerii documentelor, identificau potențiali beneficiari de acte false, pe numele cărora confecționau și ulterior le înstrăinau contra unui preț stabilit din timp documente oficiale false (cărți de identitate românești și permise de conducere auto moldovenești)”, scrie în comunicat.

Ca rezultat al perchezițiilor efectuate săptămâna trecută, la domiciliile figuranților au fost depistate și ridicate 5 permise de conducere moldovenești și 11 cărți de identitate românești, toate cu vădite semne de falsificare, dar și utilaje speciale și tehnică de imprimare adaptate pentru confecționarea acestor tipuri de documente, precum și materie primă (blanchete, hîrtie și peliculă specială). 

„În calculatorul utilizat de către învinuiți au fost depistate și alte fișiere care conțineau blanchete pregătite pentru imprimarea mai multor permise de conducere și cărți de identitate. Făptuitorii au fost reţinuți, iar ulterior, la demersul procurorilor, în privința lor a fost aplicată măsura arestării preventive pe un termen de 30 zile”, mai scrie în comunicat

Dacă li se va demonstra vinovăția, aceștia riscă o pedeapsă cu închisoarea pe un termen de până la 5 ani.