Ofițerii și procurorii anticorupție au anunțat astăzi, într-un comunicat, că au reținut un avocat din capitală, după ce acesta ar fi cerut mită în valoare de aproape 30 000 de euro de la un deținut pentru a-i „cumpăra” libertatea înainte de termen.

Potrivit unor surse ale portalului Deschide.MD, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, avocatul reținut este Andrei Vicol, fiul unui fost procuror, fost avocat, dar și fost director adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor.

În comunicatul CNA scrie că avocatul „ar fi acţionat în complicitate cu tatăl său, și că împreună ar fi pretins de la deţinut bani în cateva tranşe, în valoare de 28 000 de euro, iar zilele acestea, avocatul  i-a mai cerut 1500 de euro pentru soluţionarea definitivă a problemei – sumă transmisă sub controlul CNA”. Cu toate acestea, ofițerul de presă al PA, Anastasia Mihălceanu spune că tatăl avocatului reținut nu figura în niciun dosar. Este vorba despre ex-procurorul pe care îl deplângea PG într-un mesaj de condoleanțe publicat în luna octombrie 2018, după ce acesta s-ar fi împușcat cu un pistol pe care-l deținea legal. Acesta avea același nume ca și fiul său - Andrei Vicol. 

În acea perioadă  fostul procuror al municipiului Chișinău, Ion Diacov, a dezvăluit că fostul procuror și-ar fi luat zilele „fiind influențat de nedreptățile vieții”. Astăzi, șeful Procuraturii Municipale, Ștefan Șaptefrați, ne spune că pe cazul respectiv a fost emisă o ordonanță de încetare a urmării penale pentru că au fost stabilite toate elemente constitutive ale unei sinucideri. Șaptefraț ne mai spune că fostul procuror a lăsat un bilet de adio care se referea strict la familie. 

Sursele ne mai spus că victima din dosarul în carea fost reținut Andrei Bivol junior ar fi făcut mărturii că i-a dat bani și tatălui celui din urmă, care inițial l-a apărat în instanță. Acest lucru nu poate fi însă probat câtă vreme persoana este decedată. Cert este faptul că, între timp, nu s-au înregistrat acțiuni în favoarea victimei care este un deținut condamnat în 2009 la 18 ani de pușcărie în Italia, fiind învinuit de sechestrarea unei persoane, care ulterior a decedat.

Vorbim mai exact despre deținutul Gheorghe Iacob, care în 2014 a fost transferat dintr-o instituție de detenție din Italia în R.Moldova pentru continuarea executării pedepsei stabilite de instanța de judecată italiană într-un penitenciar din Republica Moldova.

Pe site-ul Curții de Apel Chișinău, găsim anumite încheieri judecătorești care confirmă că avocatul Vicol Andrei l-a apărat pe Iacob.  De exemplu, în luna decembrie a anului trecut, magistrații de la Curtea de Apel au respins ca tardiv recursul avocatului Vicol Andrei, în numele condamnatului, declarat împotriva încheierii Judecătoriei Buiucani, municipiului Chișinău din 23.02.2015 privind demersul Ministrului Justiției Efrim Oleg de transfer a condamnatului, din Republica Italiana în Republica Moldova pentru continuarea executării pedepsei stabilite de instanța de judecată italiană într-un penitenciar din Republica Moldova