Căsătoriile fictive ale socialiștilor Marina Radvan, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac sfidează atât a normele de drept, cât și cutumele religioase. Clericii afirmă că cei care se căsătoresc fictiv și divorțează „omoară trupul tainic al sfintei cununii”. Juriștii spun despre căsătoriile fictive că sunt ilegale și pot fi anulate în instanță, iar bunurile care au revenit soților fictivi trebuie întoarse în proprietatea publică.

Amintim că cei trei socialiști s-au căsătorit în 2011 pentru a se împroprietări cu terenuri în localitatea Stăuceni, municipiul Chișinău, loturi ce urmau să ajungă la adevăratele tinere familii.

Igor Dodon a rostit acum cinci luni un discurs paternalist și cucernic la deschiderea Congresului Mondial al Familiilor de la Chișinău, în care familia a fost calificată drept „cea mai importantă instituție socială”. „În familie se transmit experiențele spirituale, culturale, sociale, acumulate de generațiile anterioare!”, a vorbit Dodon în debutul acelui congres, la care au participat cu discursuri și predici reprezentanți ai mai multor confesiuni, în primul rând fețe ale Bisericii Ortodoxe din Republica Moldova și Rusia. 

Găinăriile tinerilor socialiști

Acum opt ani, „familia” a devenit, pentru socialiștii Marina Radvan, Vladimir Odnostalco și Grigore Novac (cei care au stat în primele rânduri la Congresul Mondial al Familiilor) o instituție de profit. Marina Radvan și Vladimir Odnostalco au înregistrat o căsătorie fictivăcăsătoria în baza căreia au făcut rost de un teren de opt ari destinat familiilor tinere. Mariajul fictiv al socialiștilor a durat mai puțin de un an. Marina Radvan și-a vândut partea ei de pământ cu 105.000 de lei. În aceeași zi cu Odnostalco și Radvan, un teren în Stăuceni a primit și socialistul Grigore Novac, care, potrivit unor surse s-ar fi căsătorit cu jurnalista Olesea Zavarskaia. Când Deschide.MD a documentat această ilegalitate, socialistul Novac a spus că „Familia este un lucru sfânt și nu este corect ca cineva să se amestece în ea”.

Toate aceste mașinații sunt absolut ilegale. Potrivit Codului Familiei, o căsătorie fictivă este cea în care soții nu au avut intenția de a crea o familie, respectiv de a locui împreună. Instanța judecătorească poate declara nulă căsătoria fictivă chiar din momentul încheierii acesteia, respectiv, această căsătorie nu are valoare juridică.

Căsătoriile fictive și efectele lor pot fi anulate de instanță

Avocatul Domnița Pogoni ne-a lămurit că toate căsătoriile fictive pot fi anulate de către instanța de judecată. În cazul în care o căsătorie fictivă produce efecte juridice, de exemplu împroprietărirea cu terenuri, partea care este lezată poate depune o cerere în instanță. Apoi, după ce se vor iniția acțiuni în justiție, instanța va constata caracterul fictiv al căsătoriei și o va anula. „Orice persoană interesată poate depune cerere în instanța de judecată. În cazul în care două persoane au beneficiat de terenuri care se dau familiilor tinere, primăria sau consiliul poate să depună acțiunea în instanța de judecată pentru ca să o anuleze”, a spus Domnița Pogoni.  

Respectiv, în cazul Radvan și ceilați, Consiliul Stăuceni poate depune o cerere în instanță de judecată. După ce se va anula căsătoria, se vor anula și deciziile privind oferirea loturilor de pământ socialiștilor. Următorul pas va fi restituirea îmbogățirii fără just temei.

„În momentul în care actul primar este declarat nul, se declară nule și toate actele subsecvente. Ultimul proprietar al bunurilor va fi obligat să restituie, doar după obținerea unei hotărâri, în ordine de regres merg spre penultimul proprietar și tot așa până la soții fictivi”, a explicat Domnița Pogoni.    

Părintele Marchel: „Biserica Ortodoxă condamnă”

Căsătoriile fictive sunt interzise atât de legile lumești, cât și de cele cerești. Redacția Deschide.MD a întrebat clerici din Biserica Ortodoxă ce cred despre divorțuri și mai cu seamă despre căsătoriile fictive dintre moldoveni. Fețele bisericești au condamnat atât divorțurile cât și căsătoriile fictive, numindu-le „moartea unui trup tainic”.

Părintele Marchel, Episcopul de Bălți și Fălești spune că Biserica Ortodoxă condamnă atât căsniciile fictive, cele care urmăresc anumite foloase materiale, cât și divorțurile neîntemeiate creștinește. „Căsătoria dintre un bărbat și o femeie în primul rând este un legământ creștinesc și nu o comuniune de două trupuri de sex masculin și feminin, sau doi parteneri care urmăresc foloase materiale de pe urma acestei comuniuni”, a declarat Marchel citându-l pe Apostolul Pavel: „Legatu-te-ai de cu femeia, nu căuta despărțirea!”.

Biserica Ortodoxă poate tolera despărțirea doar cu condiția că soții vor merge la duhovnicul lor și vor primi un canon al dezlegării tainei cununiei. Duhovnicul va alege pentru cei doi enoriași o slujire, un post, o rugăciune sau acte de caritate.

„Moartea unui trup tainic”

Rămâne un secret pentru noi dacă cei trei socialiști au trecut prin taina cununiei sau dacă au primit canonul dezlegării tainei cununiei.

Protoiereul Iulian Rață, responsabil în cadrul Mitropoliei Moldovei de activitatea misionară, antisectară și antischismatică spune că Biserica Ortodoxă este absolut categoric împotriva divorțurilor și căsătoriilor fictive. „Biserica Ortodoxă a binecuvântat dreptul la cel mult a treia căsătorie pentru o anumită categorie de persoane: dacă partenerul s-a pierdut fără urmă, pentru văduvi sau dacă unul dintre soți a renunțat la credința ortodoxă”, a spus Iulian Rață adăugând că este regretabil faptul că multe căsătorii se dezleagă din motive banale. Cu atât mai mult, la taina cununiei se spune că ceea ce leagă Dumnezeu, oamenii să nu dezlege.

Părintele spune că tinerii se căsătoresc fictiv pentru a avea o viață financiară mai bună, sau pentru a profita de socrii avuți și cu autoritate. În toate aceste cazuri, căsătoriile sunt sortite pieirii. „Biserica Ortodoxă niciodată nu a salutat și nici nu va saluta astfel de căsătorii pentru că ele sunt sortite pieirii din start. Este moartea unui trup tainic care a fost unit prin taina sfintei cununii”, a menționat protoiereul Iulian Rață.  

Grigore Novac: „Nu știți ce e etica jurnalistică”

Solicitat de Deschide.MD, Grigore Novac, nu a vrut să răspundă la întrebarea despre cununie, ci a învinuit redacția de necunoaștere a normelor etice și deontologice ale jurnalismului.    

Grigore Novac a mai spus că îndeplinim o comandă politică. „Eu am comentat odată și nu cred că este interesant cuiva în afară de dumneavoastră, care pedalați acest subiect de ani de zile. Dacă aveți comandă politică să ponegriți pe cineva, ori nu aveți nimic comun cu jurnalismul, ori nu cunoașteți ce e etica de jurnalism și codul deontologic al jurnalismului”, a spus Grigore Novac.

Vladimir Odnostalco a spus că în campania electorală sunt multe provocări de aceea ne va răspunde la întrebări pe Facebook sau pe email. Odnostalco nu a răspuns la întrebarea noastră, la fel și socialista Marina Radvan, fosta soție fictivă a acestuia.