Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale informează despre retragerea de pe piața Republicii Moldova a loturilor de Eurespal, în varianță sirop și comprimate pentru tuse. Procedura de retragere și nimicire a medicamentului din depozite a început de astăzi, 12 februarie.

Agenția informează prin intermediul unui comunicat de presă, citat de IPN, că decizia se bazează pe rezultatele unor studii preclinice, care au scos la iveală că substanța din acest medicament poate provoca tulburări de ritm cardiac. Medicii sunt obligați să nu mai prescrie Eurespal, iar în caz de reacții adverse la pacienții care l-au administrat, să le raporteze.

Presa din România a scris că și farmaciile românești au primit notificări urgente pentru oprirea de la comercializare a medicamentului Eurespal, produs în Franța. Încă la 8 februarie, autoritățile franceze au anunțat că retrage de pe piață preparatul, cu substanța activă fenspiridă, după ce unele studii au sugerat că poate provoca afecțiuni ale inimii.