Un cetățean al Turciei a venit în R.Moldova să se logodească cu o moldoveancă cu care făcuse cunoștință pe rețele de socializare, dar a fost răpit de patru persoane care s-au prezentat a fi polițiști. Făptașii l-au bătut, legat și ținut ostatic într-o casă din localitatea Lipnic, din raionul Ocnița, după care a fost jefuit.

Incidentul a avut loc în luna februarie a anului trecut, iar recent, unul dintre răpitori a fost condamnat la ani grei de pușcărie.

Potrivit unui comunicat al Procuraturii Generale remis presei, un tânăr din Dondușeni, în vârstă de 29 de ani, a fost condamnat recent la 5 ani şi 6 luni închisoare pentru răpirea unei persoane şi jaf, comis în proporţii deosebit de mari. Procurorii, care au solicitat condamnarea inculpatului la 12 ani de detenţie, anunţă că vor contesta sentinţa primei instanţe, pe care o consideră prea blândă.

„Procurorii au demonstrat prin probe că, în seara zilei de 22 februarie 2018, inculpatul, de comun cu alţi trei complici, aflându-se în centrul oraşului Călaraşi, au convins un cetăţean al Turciei să iasă în stradă, prezentându-se ca fiind angajaţi ai poliţiei. Ulterior, prin violenţă, aceştia au forţat bărbatul să urce într-o maşină, l-au legat, lovit şi transportat într-o casă din satul Lipnic, raionul Ocniţa. La destinaţie, agresorii au continuat să aplice forţa fizică faţă de victimă, pe care au imobilizat-o cu bandă adezivă şi o funie, şi au deposedat-o de bunurile pe care le avea asupra sa (acte, bani, carduri bancare, accesorii, telefon şi un laptop), estimate la 186 mii de lei”, scrie în comunicat.

Timp de două zile, victima, în vârstă de 48 de ani, s-a aflat imobilizată în casa respectivă, reuşind, într-un final, să se elibereze de sine stătător şi să-i alerteze pe oamenii legii.

La scurt timp după crimă, inculpatul a fost reţinut, iar ceilalţi trei complici au reuşit să se eschiveze de la organul de urmărire penală, fiind anunţaţi în căutare.

Ulterior, unul dintre indivizi a fost reţinut în Franţa, urmând a fi extrădat în curând autorităţilor din Republica Moldova, iar în privinţa unui alt membru al grupării criminale, urmărirea penală a fost disjunsă într-o procedură separată, acesta fiind judecat în prezent şi pentru un omor comis în raionul Floreşti.