Ofițerii Centrului Național Anticorupție au efectuat în această dimineață mai multe percheziții, în urma cărora au fost reținuți 11 angajați ai Centrului Municipal de Sănătate Publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Aceștia ar fi luat mită de la mai mulți agenți economici pentru eliberarea autorizaţiilor şi certificatelor sanitare, pentru renunţarea la unele controale sau pentru neindicarea neregulilor depistate în urma verificărilor inopinate.

Din imaginile surprinse de o cameră de supraveghere, instalată în biroul uneia dintre cele 11 persoane vizate, făcute publice de CNA, se vede cum una dintre bănuite primea mită chiar în birou, iar apoi împărțea banii cu colegii ei.

În imaginile video femeia apare cu fața blurată, însă, potrivit unor surse ale reporterilor Deschide.MD, care au solicitat să le fie păstrat anonimatul, aceasta s-a dovedit a fi Cornelia Bogataia, inspector superior în cadrul Centrului municipal de sănătate publică din cadrul Agenţiei Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. 

Camerele de supraveghere instalate în biroul lui Bogataia au surprins momentul când un agent economic îi lasă acesteia 1500 de lei sub foile de pe masă, iar aceasta zice că trebuie mai mult ca să împartă și cu șeful ei.

„Hai să facem prescris că vă dăm o săptămână. După o săptămână noi venim, iar dacă nu sunt soluționate...Să știți, chiar o să fie până la închidere. Da cât ați pus aici? Numai 1500...că trebuie și la șef...”

Într-un alt episod din același material video publicat de CNA, se vede cum Bogataia vorbește cu o altă angajată CMSP, față de care, nervoasă, își arată nemulțumirea pentru faptul că un agent economic i-a dat doar o mie de lei, numindu-l pe acest fapt „animală”.

„Auzi, o fost animala ceea de la kebab. Și știi ce zice animala: „Вы знаете, у меня друг тоже на Дечебал, и то же самое было” ( Știți, am un prieten tot pe Decebal, care s-a confruntat cu aceeași situație)  . Și eu îi zic, control medical... Da el: „У меня все есть: таблетки есть, никто не курит” ( Am tot, pastile am, nimeni nu fumează) . Mai pescurt mi-a dat numai 1000 de lei și zice „У меня больше нет — я не работаю” ( Nu am  mai mult, nu lucrez) : . Îți închipui animalul? Și nu vrea nimic, nu știam ce să fac...”

În replică, colega sa, ca să o consoleze, îi zice „Las mai bine așa decât nimic”.

Reamintim că potrivit unui comunicat CNA, cei 11 angajați ai CMSP au fost reţinuţi în cadrul unei ample anchete, începute în luna mai, 2018, iar alți 15 sunt bănuiți de acte de corupție. Ofiţerii CNA au pornit peste 100 de cauze penale pentru corupere activă şi pasivă, urmărirea penală fiind condusă de PA.

În procesul documentării, s-a mai constatat că unii inspectori întocmeau petiţii fictive cu privire la unele nereguli, după care citau agenţii economici la sediul CSP Chişinău şi estorcau bani pentru a nu efectua controlul fizic la faţa locului şi pentru a nu-i sancţiona. Sumele pretinse sistematic variau între o mie şi câteva mii de lei pentru un serviciu. 

CNA îndeamnă persoanele care au avut de suferit de pe urma acţiunilor ilegale ale funcţionarilor Centrului de sănătate publică să ne sesizeze la numerele de telefon ale unităţii de gardă 257 202 sau cel al liniei naţionale anticorupţie 0 800 55555.