Trei cetățeni moldoveni au primit recent interdicția de a se întoarce în Federația Rusă în următorii doi, riscând o amendă de 300.000 de ruble sau patru ani de închisoare. Grănicerii ruși le-au spus moldovenilor să-l întrebe pe Dodon de amnistie, că ei nu știu nimic.

Președintele Congresului diasporei moldovenești în Federația Rusă, Aleksandr Kalinin, a prezentat primele probe că amnistia migrațională a lui Dodon este un teren minat pentru mii de moldoveni din Rusia care au încălcat regimul de ședere.  

Trei cetățeni ai Republicii Moldova, care nu s-au putut întoarce în Federația Rusă, s-au adresat Congresului diasporei moldovenești pentru ajutor. Aceste persoane au primit interdicția de a se întoarce pe teritoriul Federației Ruse pentru doi ani. În cazul în care vor intra în Rusia în următorii doi ani, ei riscă o amendă de 300.000 de ruble, muncă în folosul comunității timp de patru ani sau închisoare de până la patru ani. Aceste pedepse sunt prevăzute de articolul 322 din Codul Penal al Federației Ruse. Fiecare dintre ei a semnat un document al FSB-ului în care scrie că au luat cunoștință cu cu prevederile articolului 322 ce vor fi aplicate asupra dacă vor încerca să intre pe teritoriul rusesc în următorii doi ani.

Una dintre persoanele care a dat acceptul la publicarea datelor personale și actului FSB pe care l-a semnat este Sergiu Pascariuc, un tânăr de 25 de ani, care lucrează oficial în Rusia. Acesta a plecat din Federația Rusă la data de 31 ianuarie, fiind motivat de asigurările lui Igor Dodon despre amnistia migrațională care urma să intre în vigoare din acea zi. Când a vrut să intre înapoi în Federația Rusă pe data de 3 februarie, acesta a primit de la FSB-ul rusesc o interdicție pe doi ani și a semnat că este informat de prevederile articolului 322 al Codului Penal. Sergiu ar putea să se întoarcă în Rusia după 1 martie, dar riscă o amendă de 300.000 de ruble sau cu închisoare până la patru ani dacă amnistia lui Dodon nu va funcționa, sau dacă nu se va afla pe lista amnisiaților.  

Amintim că potrivit lui Dodon, amnistia ar funcționa pentru moldovenii care vor părăsi teritoriul Federației Ruse începând cu 31 ianuarie și se vor întoarce cel devreme începând cu 15 martie.

„La întoarcerea în Rusia, am primit această foaie pe care am și semnat-o. Aici este menționat articolul 322. Am întrebat despre amnistia despre care a vorbit președintele nostru. I-am întrebat pe grăniceri dacă ceea ce a spus președintele nostru este adevărat. Ei mi-au spus că această întrebare este pentru președintele vostru. Domnule Dodon, pe cine să cred, pe dumneavoastră, pe acel grănicer sau pe colaboratorul FSB care mi-a dat această foaie?”, se întreabă retoric  Sergiu Pascariuc.

Igor Dodon a declarat de fapt că persoanele cu probleme migraționale se vor putea întoarce în Federația Rusă începând cu 1 martie 2019. Totodată, informația oficială de pe site-ul MAI-ului rusesc spune că poliția ca începe să revizuiască problema migranților moldoveni cu interdicția abia după 24 februarie. Este vorba despre revizuirea interdicției sau a reducerii pedepsei pentru cetățenii Republicii Moldova.

„Eu presupun că începând cu 1 martie vor fi foarte multe întrebări la traversarea graniței, până nu va fi luată o decizie clară cu privire la cetățenii moldoveni”, a declarat Aleksandr Kalinin.

Potrivit lui Kalinin cea mai eficientă soluție în cazul moldovenilor care au încălcat regimul de ședere în Federația Rusă ar fi aplicarea amnistiei fără necesitatea de a părăsi teritoriul statului rusesc. Migrantul se poate adresa structurilor de forță competente și urmare a unei cereri să i se aplice amnistia migrațională, cu condiția că nu are încălcări penale pe teritoriul Federației Ruse și că lucrează legal, achitând taxele și patentele de rigoare.

Kalinin presupune că Dodon are nevoie de cei 170.000 de migranți în scopuri electorale, iar soarta acestora îi va fi indiferentă după ce aceștia își vor exercita dreptul la vot.