Vlad Filat a reapărut în fața camerelor de luat vederi. Fostul premier a fost adus astăzi de mascați, în fața magistraților.

Acum trei săptămâni, procurorii anticorupție au anunțat că au finalizat urmărirea penală și au expediat instanței de judecată spre examinare, cauza penală pe faptul săvârșirii infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, în care este învinuit prim-ministrul.

Conform materialelor cauzei, în perioada anului 2013, învinuitul, urmărind scopul deghizării originii ilicite și transferului mijloacelor financiare în proporţii deosebit de mari, provenite din infracțiuni de corupție, a fost organizatorul și autorul infracțiunii de spălare de bani, utilizând un intermediar cu care se afla în relații de afinitate, pentru realizarea transferurilor.

Astfel, la 01.07.2013, învinuitul a încheiat un contract de asistență în campania electorală pentru un partid politic la alegerile parlamentare din noiembrie 2014, cu o companie de consultanță din Washington, SUA. Pentru serviciile contractate, învinuitul a achitat către compania nerezidentă, suma totală de 12 847 902 lei, efectuând periodic transferuri din conturile companiilor gestionate prin intermediar, în care erau depozitate mijloace financiare obținute prin infracțiuni de corupție din Banca de Economii.

Fostul premier nu își recunoaște vina, iar pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani în proporții deosebit de mari, prevăzute la art.243 alin.3 lit.b) Cod penal, legea prevede o pedeapsă cu închisoare de la 5 la 10 ani.

„Noi înţelegem că acuzarea începe de la un aspect formal, însă eu cred că un proces de judecată trebuie să înceapă corect. La acest capitol vreau să mai fac o referinţă. Toate aceste solicitări ale procurorilor, la faza de urmărire penală, nu sunt satisfăcute la această etapă. Noi, conform legii, ne-am adresat la procurorul ierarhic superior, însă nu am primit răspuns. Dacă trecem la procedura de examinare a dosarului, trebuie să avem răspuns la examinarea dosarului”, a precizat acesta în fața instanței.

Avocatul lui Vlad Filat a declarat anterior că dosarul poartă un caracter vădit electoral, menit să creeze un fon mediatic în plină campanie electorală pentru alegerile parlamentare din februarie 2019. La data de 11 noiembrie, magis­tra­ții Cur­ții de Apel Chi­și­nău au men­ți­nut sen­tin­ța instan­ței de fond pe nume­le fos­tu­lui pre­mi­er Vlad Filat, prin care a fost con­dam­nat la nouă ani de închi­soa­re. Vlad Filat pledează nevinovat.