România a mai demonstrat încă o dată că este principalul partener comercial al R. Moldova, iar republica noastră este a treia piață de desfacere pentru mărfurile de peste Prut. Capitalul românesc ocupă locul doi în R. Moldova.

Volumul schimburilor comerciale dintre R. Moldova și România a constituit, pe parcursul anului 2018, peste 1,4 miliarde de dolari, România fiind principalul partener comercial al republicii noastre, scrie ziarulnational.md.

Datele au fost prezentate astăzi, în cadrul Forumului de afaceri R. Moldova - România, organizat în cadrul celei de-a XVIII-a ediții a Expoziției „Fabricat în Moldova”, desfășurată la Chișinău.

În timp ce România reprezintă prima piață de desfacere pentru produsele noastre, R. Moldova este a treia piață de defacere pentru mărfurile românești, după Turcia și SUA.

Ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, a declarat, în cadrul Forumului, că în anul 2018 valoarea capitalului românesc în R. Moldova a constituit 117,5 milioane de dolari, ocupând locul doi, iar după numărul de companii care activează în stânga Prutului România este pe primul loc. 

Totodată, în România există 5 707 societăți mixte cu capital din R. Moldova și România, firmele din stânga Prutului fiind primite „cu brațele deschise” în statul vecin.

„Avem posibilitatea să extindem gama de produse. (...) Prin tot ceea ce facem, dorim să conectăm R. Moldova la tot ce înseamnă norme și valori europene”, a declarat Ambasadorul Daniel Ioniță, adăugând că finalizarea în termenele prevăzute a gazoductului Iași-Ingheni-Chișinău va asigura independența energetică a R. Moldova. 

Președintele Camerei de Comerț și Industrie, Sergiu Harea, a afirmat că schimburile comerciale dintre România și R. Moldova au înregistrat în ultimii ani cea mai mare creștere, iar actualul Forum de afaceri va permite dezvoltarea de noi afaceri și noi colaborări între agenții economici de pe ambele maluri ale Prutului. 

Menționăm că Expoziția „Fabricat în Moldova”, ediția 2019, care reunește 450 de agenți economici, va fi deschisă la Centrul „Moldexpo” până pe 3 februarie curent.