În legătură cu recentul caz de la Varnița, MAEIE îi va convoca azi pe reprezentanții partenerilor formatului 5+2, inclusiv pe reprezentantul președinției OSCE, ambasadorul Slovaciei, a declarat ministrul de resort Tudor Ulianocschi, citat de IPN.

Tot astăzi, reprezentantul Republicii Moldova la OSCE, Victor Osipov, va prezenta o declarație în cadrul Consiliului permanent al OSCE, la Viena.

„Și în acest mod va fi oportun și pentru parteneri să se expună vizavi de aceste acțiuni și, pe de o parte, să-și expună îngrijorările, pe de altă parte, să încurajeze, inclusiv Federația Rusă, să nu admită astfel de acțiuni”, a declarat Tudor Ulianovschi la emisiunea „Fabrika” de la postul Publika TV.

Ministrul spune că localitatea Varnița reprezintă teritoriu al Republica Moldova și acest lucru este clar, internațional recunoscut. Tudor Ulianovschi mai spune că nu ar dori să vadă în șirul de acțiuni niște tentative de provocare în ajunul alegerilor.

„Vom acționa prompt, pragmatic și în colaborare cu partenerii internațional”, a declarat ministrul.

Pe 25 ianuarie curent, liderul de la Tiraspol a semnat o așa-numită decizie în care se menționează precum că satul Varnița s-ar afla temporar sub controlul Republicii Moldova, iar funcțiile instituțiilor publice sunt exercitate de pretinsele structuri locale din satul Proteagailovca.