Rusia nu renunță la încercările de a-și extinde influența în fostele țări sovietice și va încerca să profite de alegerile din Ucraina și R. Moldova pentru a le readuce în sfera sa de influență. Despre asta se spune într-un raport prezentat ieri în Senatul american de către Dan Coats, director al unei agenții de inteligență din SUA.

În primul rând este vizată Ucraina, unde, potrivit specialiștilor americani, persistă pericolul unui atac militar direct din partea Rusiei.

„Estimăm că o ofensivă majoră din partea Rusiei sau a forțelor satelit ale acesteia este posibilă, dar puțin probabilă în 2019, cel puțin dacă una din părți nu va considera că există amenințări pentru status-quo”, afirmă Coats.

Cu toate acestea, Moscova va continua eforturile militare, politice și economice de destabilizare a Ucrainei, pentru a încerca să pericliteze eforturile Kievului de integrare cu UE și de întărire a legăturilor cu NATO.

Kremlinul va încerca să profite la maximum de alegerile prezidențiale și parlamentare, care vor avea loc în Ucraina în acest an.

„Rusia întreprinde măsuri pentru a influența aceste alegeri printr-o serie de instrumente de persuasiune și poate exploata situația fragilă a economiei Kievului, corupția răspândită pe larg, vulnerabilitățile cibernetice și nemulțumirea populației, în speranța de a-l înlătura pe Poroșenko și a aduce la putere un Parlament mai puțin ostil Kremlinului”, notează sursa citată.

Nu este trecută cu vederea nici R. Moldova. Totuși, potrivit analiștilor americani, coaliția de guvernământ din Moldova, condusă de Partidul Democrat, ar planifica să limiteze influența Rusiei și să mențină angajamentul de integrare europeană a țării.

Sursa: Ziarul Național