Autorităţile din Israel vor recunoaşte doar diplomele de licenţă în medicină emise de facultăţile din ţările membre ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică precum şi cele din instituţiile acreditate de Federaţia Mondială pentru Educaţie Medicală. Asta înseamnă că din acest an, studenţii israelieni vor ocoli facultăţile de medicină din fostele ţări membre ale URSS, inclusiv în Republica Moldova, dar şi din unele state din UE, precum România sau Croaţia. Decizia a fost luată de Ministerul Sănătăţii din Israel, transmite publika.md.

Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Republica Moldova informează că nu a primit nicio înștiințare oficială privind condițiile noi de recunoaștere a actelor de studii ale originarilor din Israel care, au studiat medicina în afara țării. USMF precizează că s-a informat în acest sens de pe site-ul Ministerului Sănătății al Israelului. Precizările vin în contextul materialelor jurnalistice apărute în presa internațională și locală asupra nerecunoașterii  de către Statul Israel a diplomelor.

„Faptul că Statul Israel și-a revendicat politica de formare a cadrelor, a înaintat alte cerințe, nu trebuie să pună la îndoială calitatea studiilor pe care le oferă USMF sau să discrediteze imaginea. Fiecare stat este în drept să-și stabilească cerințele. Pentru a-și ridica calitatea asistenței medicale în țară, au considerat că este nevoie de aceste standarte. Noi ne-am informat de pe site-ul ministerului sănătății Istraelului, înștiințare oficială nu am primit. Decizia senatului USMF se va lua astăzi, 24 ianuarie”, a declarat pentru Deschide.MD Serviciul de presă al USMF.

Într-un comunicat de presă al USMF se menționează că, în luna decembrie 2018, scandalul diplomelor false în Israel a fost mediatizat masiv prin toate canalele mass-media locale, aducând învinuiri grave Universității, fără a prezenta dovezi.

„Acest fapt a dezinformat publicul și a denigrat atât imaginea țării, cât și a Universității. Au fost difuzate informații eronate, cu titluri defăimătoare și acuzatoare privind implicarea USMF „Nicolae Testemiţanu” în anumite scheme frauduloase, fără a aduce probe concludente. Mai mult ca atât, autorii materialelor au postat secvențe video cu imagini ale Universității și, nemijlocit, cu absolvenți și actuali studenți internaționali ai USMF „Nicolae Testemiţanu”, astfel fiind prejudiciată demnitatea acestora și, implicit, prestigiul instituției”, se spune în comunicat.

USMF dă asigurări că, imediat ce va fi informată oficial cu privire la decizia autorităților israeliene, va emite un comunicat de presă.

Amintim că, în luna decembrie, 2018, un articol apărut în presa israeliană despre un fenomen prin care 40 de medici, stagiari și farmaciști reținuți de poliția israeliană, ar fi obținut documente de absolvire de la instituții de învățământ în mod fraudulos și care, se presupune, că își avea fundamentul în Republica Moldova.