Chiar dacă Poliția R. Moldova a publicat materialul video filmat cu camera din dotarea polițistului implicat în scandalul lingvistic din Găgăuzia, material din care se vede că omul legii încearcă să-i explice în limba rusă șoferului, acesta dând dovadă de un comportament tupeist, cerând mai întâi dovezi că a încălcat limita de viteză, iar mai apoi cerând ca să i se vorbească în limba rusă, Nata Albot o ține una și bună.

Fosta jurnalistă stabilită în Canada a comentat materialul în cadrul emisiunii „Internetu’ Grăiește” moderată de Andrei Bolocan.

„Sincer, cred că niciun om din Republica Moldova, vorbitor de limbă rusă, pentru nimic în lume, nu se va lăsa convins să învețe limba română atunci când ea este atât de agresiv, violent, răutăcios promovată. Risc să greșesc, dar cred că o limbă nu se învață din respect, o limbă se învață din necesitate în primul rând. Și cred că această necesitate în Republica Moldova nu a fost creată de niciun cadru legal”, a spus Albot, complet imună la materialul video prezentat de Poliția R Moldova.

„Pur omenește, nu cred că este bine să te afli în RM și să nu vorbești limba majorității, așa este greșit, dar niciun om pe Pământ nu merită să fie discriminat pentru că nu vorbește limba majorității”, a mai spus sursa citată.

ppAmintim că, din materialul video complet al incidentului, se vede că agentul de patrulare a încercat să găsească o cale de comunicare cu șoferul, însă acesta a manifestat un comportament provocator și agresiv.

Ca urmare, conducerea Poliției R Moldova a considerat că omul legii a acționat și a avut un comportament corect, în corespundere cu prevederile legii.